GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’in Dikkat Çeken Şofben Hastanesi

 Balıkesir’in Dikkat Çeken Şofben Hastanesi

 

Balıkesir’de kurulan şofben hastanesinde sağlık üniteleri de var. Balıkesir’de kuruluşu seneler öncesine dayanan şofben hastanesi dikkat çekiyor. Şofben hastanesini kuran Çoşkun Söylemez, kendisine temsili olarak verdiği Dr. unvanı ile şofbenleri tamir ediyor. 29 Yıllık atölyede, acil bölümü, ameliyathane ve hatta ambulans bile var.

 

Sofben Hastanesi 01

“Şükür Nimeti Arttırır”

‘Hastane’ tanımını “benimkisi espri” diye niteleyen Söylemez, 29 yıldır bu yerde hizmet verdiğini belirtti. Söylemez, Rumlardan kalmış eski dükkanında boyacılık, badana ,tamir ve tadilat işi yapmaktan oldukça memnun. Şofbenler içinde; küçük dükkânında ameliyathane masasından tutun, acil odasına kadar pek çok servis ünitesi mevcut. Coşkun usta, “bozuk ve tamir gerektiren şofbenleri de burada onarıyorum” diyor. Şükretmenin nimeti arttırdığını ifade eden Söylemez, ahiliğinde önemine vurgu yapıyor.

Sofben 01

Şofben Acil Ambulansı İle Hizmet Veriyor

Coşkun Söylemez, arızalı şofbenleri kabul ve tamir ettiği alanı kendi deyimi ile ‘hastane’ olarak adlandırıyor. Hatta özellikle hastanede ki tedavi sürecinin aynısını burada da uyguluyor. Yani önce arızalı ürünü ambulans ile alıyor, acilde ilk müdahaleyi, ameliyathanede ise tam müdahaleyi yapıyor. Tamir atölyesini acil ve ameliyathane olarak ikiye ayıran Söylemez, motosikletini de ambulans olarak adlandırıyor.

Sofben

 

 

“Bakmak Değil Görmek İnsanı Doktor Yapar”

 

Coşkun Söylemez, neden kendisini Dr. olarak tanımladığını da Semra Aman Akyürek ile paylaştı. Akyürek’e okul yıllarından ve edebiyattan örnekler veren Söylemez, “Bakmak görebilmektir. Üstelik benim anlatım ya da kendini ifade gibi bir sıkıntım yok. Benim için asıl mesele bir soruna, arızaya baktığımda farkı fark edebilmektir. Bu bilincin insanı doktor yaptığını düşünüyorum. Kısacası bana göre sadece okumak yeterli değil. Asıl önemli olan okuyarak anlamak ve görebilmektir” dedi.

Ahiliğin Önemi

Ahilik teşkilatı, Türk dilinin ve kültürünün Önemli bir mihenk taşı. Eskiden daha çok hissedilen ahiliğin özellikleri elit tabakadan ve en iyi yetişmiş kişilerinden oluşur. Davranışı, sanat anlayışı, milli ve manevi değerlere duyarlılığı  ön plandadır. Ayrıca, dünya görüşü bakımından Ahilerin hem devlet, hem de halkın nazarındaki konumları çok farklı olmuş. Ahilik; Ekonomiyi, dayanışma ve işbirliğini, önemli bir değer olarak görmüş.  İyi işler yapmayı, ilerlemeyi, toplumsal görev ve sorumluluğun gereği olarak görmüş ve saymış.

Özde Güç Birliği Gerçek Güce Nasıl Dönüşmüş?

Ahiler kendi aralarında da büyük bir yardımlaşma ve dayanışma örneği sergiler. Geçmişte Ahi Evran, aynı meslekte faaliyet gösteren esnaflardan oluşan çarşılar ve hanların kurulmasına öncülük etmiş. Bütün bu uygulamalarda Ahi Evran, esnaf ve sanatkarların birlikte hareket ederek güç birliği yapmalarını sağlamış. Balıkesir’i düşündüğümüzde bu kültürün gelişimi yardımlaşma ve dayanışmanın  örneğinin azaldığına da işaret ediyor. Ahilik küçük çapta yaşatılıyor.

Semra Aman Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu