GündemDünyadan HaberlerEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’in Elli Çeşit Peyniri Pazara Çıkıyor

Balıkesir’in Elli Çeşit Peyniri Pazara Çıkıyor

 

Balıkesir, peynir çeşit zenginliğini, ulusal ve uluslararası platformlar ve direkt tüketicilerle buluşturmak için harekete geçti. Kaynağını Sındırgı Belediyesi’nin hazırladığı ve Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde genişletilerek hazırlanan projeyle,  özel Peynir Sokağı ve Peynir çarşıları kurulacak.

 

50 Cesit Peynir Haber

 

Balıkesir’in Geleneksel Yolla Üretilen Peynirine Yoğun Talep

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, geçmiş dönemde 50 çeşitli Peynir Kitabı ile Balıkesir’in Peynir zenginliğini tanıtımını yaptı. Hatta kitapta yer alan, Sındırgı Egridere yünlü tulum peyniri ile Kepsut Bükdere Küflü Katık peyniri Art of test UNESCO listesine girdi. Kısa bir sürede gerek ödüllü peynirlere, gerekse geleneksel yolla üretilen peynirlere yoğun talep geldi.

Yoğun İlginin Yarattığı Arz Talep Karmaşası Çözüme Kavuşuyor

Ancak, özellikle geleneksel yolla üretilen peynirlere gösterilen yoğun ilgi, arz ve talep karmaşasına yol açtı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, uzun bir süredir bu karmaşanın çözümü için çalışmalar yapıyordu. Önceki hafta, Yavaş’ın hazırladığı kaynak proje, Büyükşehir, Kepsut, ivrindi, havran Belediyelerinin desteğini alarak Tarım İl Bünyesinde hayat buldu.

Butik Mandıralar İle Geleneksel Yolla Üretim İmkânı

3 Milyon 598 bin TL bütçeli projenin 2 milyon 5 yüz bin lirasını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sağlıyor. Kalan kısmın finansmanını ise Büyükşehir ve ilgili belediyeler karşılayacak. Projenin hedefi, butik mandıralar içinde geleneksel üretim yapılmasına imkan sağlamak. Böylece, geleneksel peynir üretim reçetelerinin geleceğe taşınması da sağlanacak.

Peynirciliğin, Profesyonel Yapılmadığı Yerler Seçildi

Proje ile ilgili bir diğer önemli ayrıntı, Peynirciliğin, mandıra şeklinde profesyonel yapılmadığı yerlerin seçilmesi. Proje bu kapsamda ilk olarak, Kepsut, İvrindi, Havran ve Balıkesir merkezde uygulanacak. Ayrıca, ‘Sındırgı Egridere yünlü tulum peyniri’ ile ‘Kepsut Bükdere Küflü Katık peyniri’ gibi dünya çapında ödüllü geleneksel üretimleri teşvik edecek.

 

289445492 788588439171366 4322340220016750945 N

 

Özel Peynir Sokağı veya Çarşısı Kuruluyor

Ancak projede asıl hedef, her bir yöresinde farklı peynir lezzetleri olan Balıkesir’in, dışardan gelenlere alışveriş imkanı sunması. Zira dışardan gelenleri bu lezzetlerle buluşturmak için, özel sokak veya çarşı oluşturulacak. Böylelikle, nereden peynir alırım diyenlere adres göstererek, yoğun ilgi ile ortaya çıkan arz-talep karmaşası çözüme kavuşacak.

Dijital Platformlarla Dünya Pazarına Merhaba

Oluşturulacak özel peynir sokak ya da çarşıları, Dijatal platformlarda da yer alacak. Dolayısı ile Balıkesir’in birbirinden lezzetli geleneksel yolla üretilen peynirleri dünya pazarlarına açılacak. Tüm onayları gerçekleşen ve bütçesi de onaylanan projenin kısa bir süre içinde hayata geçeceği ifade ediliyor.

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu