GündemDünyadan Haberler

Balıkesir’in Haydar Çavuş’undan Akan Su Neler Söyledi?

Balıkesir’in haydar çavuşundan akan su neler söyledi ?

 

Balıkesir’de işçiler, Meydan mimarisinin öne çıkan çeşmesinde çalışma yaptı. Yapılan çalışmayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdi. Balıkesir’in Haydar Çavuş adını taşıyan çeşme retorasyonla yeni hale geldi.

  • Osmanlı Mimarisi
    Haydarçavuş çeşmesi, Osmanlı mimarisinin meydan çeşmesi örneklerinden biri. 1906 yılında yapılmış. Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki bu çeşme rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarıyla tarihi ve kültürel kimliğe büründü. Bu çeşme geçmişte; Karesi Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından Haydar Çavuş Vakfı gelirleri kullanılarak yapılmış.

 

  • Özgün kimlik Çalışması
    Restorasyon işlemlerini en ince ayrıntısına kadar titizlikle gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi; yanlış müdahaleler ile üzeri kapatılmış, mermer yüzeyler dâhil tüm cephelerde itinalı temizlik çalışması gerçekleştirerek çatlak ve sıva kopmaları olan kubbe içi ve üzerinde gerekli çalışmaları tamamladı. Boyanan kubbe üzerinde yer alan âlemin de özgün kimliğine sadık kalınarak gerekli işlemlerden geçirilmesinin ardından üç ana cepheye LED aydınlatmalar takılarak çeşme, geceleri de göz alıcı bir hale getirildi.

 

Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu