GündemTarih

Balıkesir’in Meşhur Yağlı Güreşleri

Kurtdereli Yağlı Güreşleri, her yıl Balıkesir’de düzenlenen geleneksel bir Türk yağlı güreş turnuvasıdır. En çok başpehlivan çıkaran Balıkesir’in Meşhur Yağlı Güreşleri sizlerle

 

Balıkesir'In Meşhur Yağlı Güreşleri

Balıkesir’in Meşhur Yağlı Güreşleri hakkında tüm bilgileri sizinle paylaşıyoruz

TARİHÇESİ

Balıkesir Yağlı Güreşleri, ilk defa 1959 yılında yapılmıştır. Kurtdereli Mehmet Pehlivan “Dünya şampiyonu” unvanına sahiptir. Ayrıca Mehmet Pehlivan’ın anısına, “Kurtdereli Yağlı Güreşleri” adıyla şenlik ve yağlı güreş turnuvası olarak başlatılmıştır. Bu şenlik ve yağlı güreşler, bugüne kadar çeşitli aşamalardan geçerek ve sürekli yenilenerek günümüze kadar gelmiştir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kurtdereli Yağlı Güreşleri’nin, “Yağlı Güreşler Kentler Birliği” UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için çalışmalar devam etmektedir.

GELENEKSEL KURTDERELİ GÜREŞLERİ

Balıkesir’de geleneksel sporlar arasında güreş en önde gelmektedir. Dünya spor tarihinde önemli bir yeri olan Balıkesirli ünlü sporcu Kurtdereli Mehmet Pehlivan adıyla 1961’den beri yağlı güreşler Kurtdereli Köyü’nde yapılmaktadır. Her yıl yaz aylarında yapılan güreşlere Kırkpınar Güreşleri’nde bulunan güreşçiler Kırkpınar’ın ardından buraya gelerek katılmaktadır. Aynı zamanda üç gün süren etkinliklerin son günü yağlı güreşleri kapsamaktadır.

Balıkesir'In 
Meşhur Yağlı Güreşleri

ŞERİF PEHLİVAN GÜREŞLERİ

1946 – 1949 yılları arasında Türkiye Baş Pehlivanı Sındırgı’lı Şerif Pehlivan anısına yapılmaktadır. Sındırgı ilçesi, Yüreğil Belediye Başkanlığı’nca 2001 ve 2002 yıllarında Ekim ayı içerisinde Şerif Pehlivan Yağlı Güreşleri ve kültür etkinlikleri düzenlenmiştir. Ayrıca 2003 ve 2004 yıllarında maddi yetersizliklerden güreşler yapılamamıştır.

MAHALLİ YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ

İvrindi ilçesinde Eylül ayı içerisinde düzenlenen panayırlarda Mahalli Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmaktadır.

GÖMEÇ YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Gömeç Belediyesi’nin düzenlediği Geleneksel Gömeç Yağlı Pehlivan Güreşleri, Ulubey Mahallesi’nde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca tarihi Kırkpınar’ın başpehlivanlarının katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

BALYA YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ

Bu yıl 2.si düzenlenmiştir. Kırkpınar’ın başpehlivanlarının katılımıyla gerçekleşmiştir.

SAVAŞTEPE YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Savaştepe Belediyesi’nin ortaklaşa organize etmektedir. Ayrıca Savaştepe Er Meydanı’nda gerçekleşen güreş bu yıl 8.güreşini gerçekleştirmiştir.

Balıkesir'In 
Meşhur Yağlı Güreşleri

KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN KİMDİR?

Dünya Şampiyonu pehlivanımız olan Kurtdereli Mehmet, 1864 yılında, şimdi Bulgaristan sınırları içinde bulunan ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Deliorman bölgesindeki Tırnova vilayetinin Selvi kasabasına bağlı Bukriva (Çobanköy) köyünde doğmuştur. Ailesi, “93 Harbi” diye bilinen 1876–1878 Osmanlı-Rus Harbi sıralarında Türkiye’ye göçerek, Balıkesir’in Kurtdere Köyü’ne yerleşmiştir.

Susurluğun Kepekler köyündeki bir düğünde, kendisinden yaşça ve tecrübece büyük olan Katrancı Halil Pehlivana meydan okumuştur. Böylece onunla güreş tutmuştur. Adeta kan kusarak yaptığı güreş, hayatının en büyük yenilgisini almasına ve sağlığının bozularak bir yıl yatağa bağımlı kalmasına neden olmuştur. Ayrıca birkaç yıl sonra 1885’de 21 yaşında iken, yine bir zamanının efsanesi ve tüm zamanların en büyük güreşçisi olan Koca Yusuf ile güreş tutmuştur. Bu tarihlerden sonra Kurtdereli Mehmet, yaptığı güreşlerle tanınmaya başlanmıştır.

Ayrıca Sultan II. Abdülhamit döneminde, Batıya giden pehlivanlar arasında yer almaktadır. Kurtdereli, Fransa, İngiltere ve ABD’de büyük başarılar kazanmıştır. Böylece Dünya Şampiyonu olmuştur. Kurtdereli, daha sonra Fransa, Britanya (İngiltere), Hollanda ve Amerika gibi ülkelere seyahat etti ve bu ülkelerde yaptığı güreşlerde hiç yenilmemiştir.

Balıkesir'In Meşhur Yağlı Güreşleri
Kurtdereli Mehmet Pehlivan, 1871-1927

 

Ayrıca buraya da bakabilirsiniz.

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu