Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemTarih

Balıkesir’in Minik Tatil Köyü

Yaz tatilinin yaklaşmasıyla tatil rotaları çizilmeye başladı. Ülkemizin güzel şehri Balıkesir’e bağlı Erdek’ten yeni bir rotayı sizin için hazırladık. İşte karşınızda Balıkesir’in minik tatil köyü: Narlı Köy

 

Balıkesir’in Minik Tatil Köyü

Balıkesir’in Minik Tatil Köyü tatil rotanızı eşsiz kılacaktır. İşte tüm detaylar

NARLI KÖY

1924 mübadelesinden önce tamamen Rumların yaşadığı bir bölgedir. Mübadeleden sonra da burada yaşayan Rumlar Yunanistan’ın Haldiki yarımadasına yerleştirilmişlerdir. Narlı Köyü’ne de Pomaklar, Giritli göçmenler ve Romanlar yerleştirilmiştir ve bu sayede de sıklıkla Pomakça konuşan birine rastlayabilirsiniz.

NARLI KÖYÜ’NE NASIL GİDİLİR?

Özel aracınız ile giderseniz civar köyleri de gezmek için büyük bir avantaj elde etmiş olursunuz. Eğer arabanız yok ve kiralamak da istemiyorsanız da ulaşım için otobüs seçeneği de bulunmaktadır. Erdek ilçesine gelebilirsiniz ve burada otogardan kalkan minibüsler ile Narlı’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İstanbul Yenikapı’dan da Bandırma’ya vapur ile gidebilirsiniz. Ayrıca iskelenin yakınlarında da hemen Erdek minibüslerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Oradan da Narlı minibüslerini kullanmalısınız.

Balıkesir’in Minik Tatil Köyü

NARLI KÖYÜ GEZİLECEK YERLER

Kıyı köyü olduğu için bütün sokakları denize açılan bu güzel köyde şirin ve küçücük evlerin olduğu dar sokaklarda gezmek bile oldukça zevk vermektedir. Yolları ve köy ortamı ile sizlere çok farklı duygular hissettirecektir. Aynı zamanda sahil köyü olduğu için de Narlı Limanı da görülmeye değer bir yerdir. Burada bulunan harika manzarayı seyretmek burada gün batımını beklemek ve balık tutmak, yüzmek, güneşlenmek birçok dinlendirici aktivite için harika bir yerdir.

Rumların yaşadığı dönemden kalmış olan Aziz Dimitrios Kilisesi bu köyde bulunan tek kilisedir. 260 yılında Selanik’te doğan Aziz Dimitrios hayatını asker olarak geçirmiştir. Dioklitianos ise Roma kralıdır be Hristiyanların baş düşmanıdır. Buraya dük olarak atanan Aziz Dimitrios’un Hristiyan olduğu bilinmiyordur tabi. Ve Aziz Dimitrios burada Hristiyanlığı yaymaya başlar. Bunu öğrenen krallın damadı Dimitrios’u bir zindana atar ve orada öldürür. O günden beri oradan güzel bir koku yayılmaktadır. Ayrıca temiz bir su çıkar ve bu güzel konun temiz suyun olduğu yer ise bu kilisedir.

Denizin ortalarına doğru kıyıdan da görebileceğiniz bir batık gemi bulunmaktadır. 2.5 yıl önce Pasha isimli bir geminin enkazıdır bu. Bu batık gemi balıkçılık ile geçinen köy halkı tarafından istenmemesi sonucunda denizden çıkarılma çalışmaları yapılmaktadır. Tabi bu batık için de gözlem amaçlı dalış yapan insanların bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim. Ayrıca Narlı köyü ile İlhanlar köyü arasında yer alan bir koy var. Balyoz koyu. Burada önemli geçim kaynaklarından biri olan midye çiftliği de bulunmaktadır.

Balıkesir’in Minik Tatil Köyü

NARLI KÖYÜ’NDE NE YENİR?

Hem Rum hem de Girit kültürünü taşıyan Narlı köyü meşhur Pomak yemeği olan sütlü ve zelnuk böreği hala yiyebileceğiniz güzel bir lezzettir. Tabi yalnızca bununla kalmak olmaz. Buraya kadar gelmişken de Girit mutfağından meşhur ebegümeci dolması ile kabakçiçeği dolması da bu güzel köyde tadına bakabileceğiniz önemli lezzetler arasında yer almaktadır. Ayrıca köyde yapılan tahin helvasını da unutmamalısınız. Kısa ama ruhunuzu doyuracak bir yer arıyorsanız çeşitli yerler ve tarih izleri görebileceğiniz Narlı köyü sizler için olduğu yerde beklemektedir. Gitmişken meşhur yemekleri yemeyi ve bu güzel yerde bol bol fotoğraf çekinmeyi unutmayın.

 

 

Ayrıca buraya da bakabilirsiniz.

 

 

Bu içerik www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu