GündemDünyadan HaberlerEkonomi

Balıkesir’in ürünlerine işareti koyduk

Balıkesir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Balıkesir’in coğrafi işaret alan 12 ürünün http://www.ci.gov.tr dijital platformuna taşındığını, ülke genelinde farkındalığın oluşmasıyla coğrafi işaret alan ürünlerin ekonomik katma değerinin artacağını belirtti.

İşte o ürünler

Balıkesir’de tescilli coğrafi işaretli ürünler belirlendi.Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağları, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin, Gönen İğne Oyası, Yağcıbedir El Halısı, Ayvalık Zeytinyağı, Susurluk Ayranı, Susurluk Tostu, Edremit Zeytinyağı, Balıkesir Kuzu Eti, Marmara Adası Mermeri ve Kapıdağ Mor Soğanı coğrafi işaret aldı.Manyas Kelle Peyniri için coğrafi işaret almak için başvuruda bulunuldu.

Farkındalık Adımı Atıldı

Balıkesir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk Balıkesir’in coğrafi işaret alan 12 ürünün www.ci.gov.tr adresinde dijital platforma taşındığı belirterek “Ülke genelinde farkındalığın oluşmasıyla birlikte Balıkesir’in coğrafi işaret alan ürünlerinin ekonomik katma değeri de artacaktır”dedi.

Kalite tescil ve denetimle korunan Türkiye’nin coğrafi işaretleri dijital bir platforma taşındı. Buna yönelik olarak hazırlanan www.ci.gov.tr internet sitesi yayın hayatına başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil işlemi tamamlanan tüm ürünlerin coğrafi işaretlerine yer verilen internet sitesini Bakan Mustafa Varank kamuoyuna duyurdu. Kurulan internet sitesi ile ilgili kamu kurumları, STK’lar, üretici ve tüketicileri aynı platformda buluşturacak. “Oluşturulan bu güçlü veri tabanıyla, istatistiki veriler bu konuda çalışan araştırmacılar için zengin bir kaynak olacak. Ülke genelinde bu konuya ilişkin farkındalığın artmasıyla ürünlerin ekonomik katma değeri de artacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İkinci 100 Günlük İcraat Programında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na “Ülkemizin coğrafi işaret envanterinin dijital ortama aktarılması” görevi verilmişti. Bu görev kapsamında çalışmalarını yürüten Bakanlık, coğrafi işaret envanterini, www.ci.gov.tr internet sitesi ile dijital platforma taşıdı.

Coğrafi işaret önemli

Coğrafi işaretlerden Avrupa Birliği yılda 20 milyar avro kazanç sağlıyor. Konuyla ilgili olarak İl Müdürü Aşuk tescil işlemi sadece basit bir belgeleme işlemi değil, bunun ekonomiye katkısı zaman içerisinde çok daha fazla anlaşılacak. Coğrafi işaret çalışmalarıyla hem bu ürünler koruma altına alınmakta, hem de katma değeri yüksek ürünler arasına girmesi açısından önem arz ediyor’ dedi. Merhaba Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu