GündemEkonomi

“Balıkesir’in Yaş Ortalaması Giderek Yükseliyor”

“Balıkesir’in Yaş Ortalaması Giderek Yükseliyor”

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği  Balıkesir’in genç ve nitelikli göç sorunu üzerine bir araştırma yaptı. Araştırma Balıkesir’in ortalama 40,6 yaş ile ayrıca Kastamonu ile birlikte ülkenin en yaşlı nüfusa sahip İlleri olduğunu ortaya koydu.

Balıkesir’de Çalışan Nüfus “Yaşlı”

BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bekki yapılan araştırmaya ilişkin değerlendirmeler. Bekki araştırmada 2013 yılında 37.7 olan Balıkesir yaş ortalaması giderek yükselmekte olduğunu söyledi.  Nitelikli ve genç nüfus göçü vermekte olduğunu söyleyen Bekki “ Balıkesir başta sanayi ve tarım olmak üzere değişik meslek gruplarında yaşlı çalışan nüfus portresi ile ayrıca karşı karşıya Kalmaktadır.” Dedi.

 “Önlem Gerektiren Sinyaller Veriliyor”

“Demografik pencereden Balıkesir önlem alınmasını gerektiren sinyaller vermektedir. 103 bin 888 tek kişilik hane halkı yapısı ile benzer nüfuslara göre çok yüksek yapıdadır. 2,7 hane halkı büyüklüğü ile ileriye yönelik nüfus yaşlanması ve azalmasına işaret etmektedir. Ayrıca yüzde 23.3 yaşlı bağımlılık oranı ile yine ülkenin ön sıralarında yer almakta ve giderek büyüme eğilimindeki yaşlı bakım ihtiyacına ve bu konuda özel çalışma yapılma ihtiyacına işaret etmektedir.

 “Nüfus Göçünü Durduracak Projelere İhtiyaç Var”

Savaştepe’nin yüzde 27.4 ile ilk sırada yer aldığı yıllık nüfus azalma hızını, Manyas, Sındırgı,  Kepsut, İvrindi, Dursunbey, Bigadiç, Balya, Susurluk ilçeleri takip. Bu ilçelerin nüfus göçünü durduracak ve nüfus azalmasını durduracak istihdam ve tespit edilecek ihtiyaçların giderilmesine yönelik yatırım ve ayrıca projelere ihtiyacı bulunmaktadır. İlçelerdeki nüfus artışının yazlık evlerin yoğunlaştığı ilçelerde gerçekleşmesi Balıkesir’in nüfus yaşlılık ortalamasının yükselişine giderek artan oranda ayrıca katkı verdiği görülmektedir. ”

Tarımsal Üretim İş Gücü

BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bekki  “Araştırma tarım sektöründe yaşanan nüfus yaşlanmasının çok daha kritik noktaya ulaştığına ve yakın gelecekte Balıkesir tarlalarında tarımsal üretim yapabilecek nüfus bulmakta güçlük yaşanacağına işaret ediyor. Kırsal yaşam alanlarının sürdürülebilirliğine ve ayrıca gelir kaynaklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç var” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu