GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesirli Soba Tamircisi “Kuzineyi Kimler Özlemedi ki”

Balıkesirli Soba Tamircisi “Kuzineyi Kimler Özlemedi ki”

 

Çaydanlık tamiratı yapan 76 yaşındaki Şerafettin Çelik, Semra Aman Akyürek’e çarpıcı açıklamalar yaptı.

 

Soba Tamircisi

Çelik, “Eski İnsanlar Ve Yaşanmışlıklar Daha Farklıydı”

Çaydanlık tamiratı yapan 76 yaşındaki Şerafettin Çelik, Semra Aman Akyürek’e çarpıcı açıklamalar yaptı. Çelik, “eski insanlar ve yaşanmışlıklar daha farklıydı. Eskiden maşınga tamiratı çok olurdu. O kadar ki, tamire gelen ürünler dükkânın içine sığmadığı için dışarıya yığar, sıraya sokardık. Buna rağmen hırsızlık olmaz, üstelik kimse dönüp bakmazdı. Dürüst ve efendiydi insanlar. Şimdi ise, Soba Kovasını şimdi akşam kapıya koyayım sabah bulamam ”diyor.

Nostalji Yaşamak İsteyenler Maşınga’ya Rağbet Gösteriyor

Özlemez mi insan eskiyi? Diyen Çelik, günümüzde maşınga ve soba satışlarının hala iyi olduğunu belirterek nostalji yaşamak isteyende alıyor. Yazlığı için isteyende. Benim müşterim var böyle kırsaldan gelenler var, körfezden gelenler…”

Kimler Özlemedi Ki?

Demir ve Çeliğin şekle sokularak kimi zaman bir çaydanlık ,kimi zaman sofralarda bir sini olarak kullanıma girdiğini görmek mümkün. Bir kuzine fırınına giren bir tepsi börek yada bir demlik çayın maşınga üzerinde duruşunu, eski insanlar bilir. Sabah kahvaltılarında soba üzerinde buram buram kokan ekmekler ise bugünün nostaljisi olarak yaşatılan en güzel örneklerinden.

Soba Tamircisi 01

El İşçiliğine değer verenler

Balıkesir’de uzun yıllar çıraklıktan yetişip demir, bakır ve çeliğe tutkun olanlar mesleğin değerini daha iyi anlıyor. 76 yaşında ki usta Şerafettin Çelik’te bunlardan biri. Örneğin Şerafettin usta, çelik ürünlerin el işçiliği ile tamirine hala değer veriyor. Özellikle, çaydanlık, tencere ,tava, kova ve benzeri ürünleri onararak, mutfakta kullanılabilir hale gelmesini önemsiyor.

 

Kullandığımız Ürünler Çelik Bakır Demir’den

 

76 yaşında Demir Çelik Ustası Şerafettin Çelik, ”demirciliği kendi kendime öğrendim. Çırak olarak başladım daha sonra belge aldım ve belgeli meslek sahibi olmuş oldum. Bu işten zevk duyuyorum. Bu yaştan sonra başka iş yapmam mümkün değil. Eskilerden pek kimse kalmadı 2-3 arkadaş öyle böyle bu işi götürüyoruz” dedi. Demir bir Element. Çelik ise Demirin işlenmiş hali. Demir daha esnek ve kırılması daha zor. Çelik ise esnek özelliği ile daha az ve çabuk kırılabiliyor. Teneke, bakır, demir bunlar benim işim akla gelen her ihtiyaç burada var. Benim elimden burada çaydanlık tamirinden tutun, bıçak bileyciliğine her şey gelir. Eskiden kalan insanlar pek yok. Ayrıca şimdi, maalesef herkes kolay olana bakıyor.

60-80’li Yıllarda Ahilik Geleneği Özde Yaşanmış

“Eskiler daha farklıydı şimdi maşıngayı kendim yapıyorum ben. Eskiden maşınga tamiratı çok olurdu dükkanın içi almazdı dışarıda yığılır, sıraya sokarlardı. Hırsızlık olmaz kimse dönüp bakmazdı. Dürüst efendiydi insanlar. Soba Kovasını şimdi akşam kapıya koyayım sabah bulamam. Özlemez mi insan eskiyi? Özler tabi. İşte bu yüzden, şimdi maşınga ve soba satışlarımız hala iyi. Çünkü eskiyi özleyenler, yazlıklarına alıyor yada evlerinin bir köşesinde nostalji yaşamak istiyor. Benim müşterim var böyle kırsaldan gelenler var, körfezden gelenler var.”

Eski Eşyaların Anısı Var

“Çoğu müşterimizde anasından, babasından kalma çaydanlıkları, tavayı, tencereyi bize getiriyor. Biz onları itinayla parlatıyoruz, kaynak lazımsa yapıyor sapını değiştiriyoruz. Eskiyen ve kimi zamanda çeyiz sandıklarından çıkan ya da ata yadigarı mutfak eşyalarının ömrünü uzatıyoruz diyebilirim.”

Soba Tamircisi 02

MAŞINGA İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Bursalı bir iş insanı olan Fahrettin Gülener’in dediğine göre, 1955 yılında babasının sobayı Yugoslavya’dan Bursa’ya getirmesi ile buna hayranlık duyan insanlar, Rusların çok sevdiği bir silah olan maşinga silahının adını bu demirden yapılan tek göz fırınında böreklerin, yemeklerin  pişirildiği yaygın adıyla soba diye bildiğimiz ısınma aracına deniyor. Çeşidi çok olan ısıtma araçlarının büyüklerine maşınga yada kuzine denirken daha oval ve fırını bulunmayan tek ısınma amacını güdenlere ise soba diyoruz.

Yeni Nesil Çok Bilmiyor Ama!

Odun ve kömürün yanmasının yanında, üzerinde ve fırın bölümünde çeşitli yemekler yapılabilen maşıngaya olan ilgi günümüzde de hala ilgi görüyor. Bu sobaları gören insanlar hayranlığını, o ağır silaha verdiği sevgiyi, özlemi bu sobaya vermiş. Bazı yerlerde hala maşınga yada soba adı ile yaygın. Yeni nesil çok bilmiyor ancak ,günümüzde eskiye özlem duyup kış günlerinde daha çok adından söz ettiren maşınganın üzerinde ekmek kızartmaktan tutun, güğümlerde ısıtılan su’ya kadar pek çok şey yapabilmek mümkün. Günümüzde de hala özlem duyulanlar arasında ve rağbet görüp alınan ürünler arasına girmeyi başarıyor.

Semra Aman Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu