Balıkesirli Üreticiden İthal Kokoreç Uyarısı
Kokoreçte kalite ve güvenlik tartışmaları büyüyor: İthal bağırsakların yerli bağırsaklarla harmanlanarak satıldığı iddia ediliyor. Balıkesirli üreticiden kokoreç uyarısı...
Balıkesirli Üreticiden İthal Kokoreç Uyarısı
Balıkesir’de, kokoreç üreticileri arasında büyük bir iddia gündeme geldi. Uzun yıllardır Balıkesir’de kokoreç sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye geneline satış yapan Erdal Aslanboğa, artan girdi maliyetleri nedeniyle yurt dışından getirilen ve İslami usullere uygun olup olmadığı bilinmeyen hayvan bağırsaklarının, yerli bağırsaklarla karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü belirtti. Aslanboğa, özellikle İstanbul piyasasında tüketilen kokoreçin %90’ının bu şekilde üretildiğini iddia etti. Tüketicilere, kokoreç yedikleri yerlerden üretim belgesi, izin belgesi ve hatta bağırsağın menşeini sormaları gerektiğini vurguladı.
Balıkesir’de kokoreç sektöründe girdi maliyetlerinin artması, üreticileri ithal bağırsak kullanmaya yöneltiyor. Kurban Bayramı öncesinde sektördeki durumu değerlendiren Erdal Aslanboğa, bayramla birlikte kesilen kurbanlardan dolayı sektörde %10 civarında bir genişleme yaşandığını, ancak bayram sonrasında kaliteli bağırsak bulmanın zorlaştığını ifade etti. Aslanboğa, “Bayramla birlikte kesilen hayvan varlığı ile %10 civarında genişleme oluyor, ancak bayram sonrası yine bağırsak bulmak zorlaşıyor ve devreye ithal bağırsak giriyor. Sakatat ve bağırsak fiyatları çok yüksek. Geçen yıl 150 lira olan temizlenmiş ürün şu an 500 TL civarında. Yurt dışında İslami koşullara uygun olup olmadığı belli olmayan bağırsaklar, yerli bağırsak ile harmanlanıp piyasaya sürülüyor. Kokoreç olarak İstanbul piyasasında %90’ı bu şekilde kullanılıyor” dedi.
Erdal Aslanboğa, ithal kokoreçi anlamanın yollarını da paylaştı: “Kokoreçe hiç baharat koymadan dörde bölüp rengine bakarsanız, ithal kokoreçi anlarsınız. Onlar siyah ve mat renkli oluyor. Orijinal kokoreç ise pembe renkli oluyor. Menşei sorsunlar, izin belgesi sorsunlar. Bu ürünler genelde tezgah altı dediğimiz üretim yerlerinde piyasaya sunuluyor. Tadını bildiğiniz, güvendiğiniz yerden yemek en güvenlisi” şeklinde konuştu.
İHA