GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesirliler Melki Sever

Balıkesirliler Melki Sever

 

Kanlıca mantarı olarak da bilinen melki ya da çıntar mantarı güçlü bir kalsiyum içeren besin. Şapkası geniş olan mantarlardan olan melki taze tüketilir. Balıkesir’de dağlık bölgelerde toplanan melkiler pazaryerlerinde satışa sunarlar.

 

Balıkesir’in ilçelerindeki dağlık bölgelerde çam altlarından toplanan melki Balıkesirliler  tarafından çok sevilir. Ancak melkiye benzer türleri de ki çeşitlerin zehirli olması ve ayırt edilememesi ile pekçok zehirlenme olayı da duyulur. Bu nedenle doğru melkinin bulunması önemlidir.Genellikle kırsalda yaşayan köylüler kırmızı kanlıca melkisini iyi tanır.

Melki (Çıntar) Mantarının Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde düşük miktarda kalori barındıran bu mantar kış aylarında kilo vermek isteyenler için ideal besinler arasında yer alır. Ayrıca melki mantarı sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu lifi de sağlar.

Demir ve C vitamini bakımından zengin olan melki mantarı bağışıklık sistemi içinde fayda sağlar. Vücut direncini güçlendiren melki mantarı, ayrıca sıfır kolesterol içerir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını da engeller.

Zihinsel gelişime katkı sağlayan melki mantarı çocukların tüketmesi gerekir. Öğrenme ve algılamayı artıran melki mantarını uzmanlar çocukların haftada bir iki defa tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

Vücut hücrelerinin hızla iyileşmesini ve yenilenmesini sağlayan melki mantarı, yaşlanmayı geciktiren mucize besindir. Ayrıca kanserli hücrelerin oluşumunu da engeller.

Et tüketemeyenler için olmazsa olmaz bir besindir. Etin sağladığı proteinin aynısını sağlar.

Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu