Gündemİlçe Haberleri

Balıkesirlilerin Heybesinden Çıkanlar

Balıkesirlilerin Heybesinden Çıkanlar

 

Heybeler Balıkesir’in geçmişinde önemli bir yere sahip. heybe, birbirine yapışık iki torbadan ibaret. Eşya ve yük taşımak için yapıldıklarından dolayı ise, dokumaları çok sağlam.

 

Ivrindi Torba

 

Torba Yada Heybelerde Desen

Balıkesir’in özellikle kırsal kesimlerinde yaşayan her bir hanede torbası olmayan ev yok. Desenleri kilim ve palas desenlerinden pek farklı değil. Desenleri heybelerde görmek mümkün. Çözgü ipleri ise yünden ve keçi kılından oluştuğundan çok da sağlam.

 

Heybe’nin Yerini Alan Poşetler

Geçmişte heybe kırsal diliyle, öteberi koymaya yarayan bir araç olarak kullanılmış. ayrıca heybe genellikle kıldan, pamuk ipliğinden ya da yünden dokunmuş olmasından dolayı çok da sağlam. bu sebepten naylon poşetler daha çok kullanımda olsa da, günümüzde geri dönüşüm sebebi ile bezden torbalar gelecek için vazgeçilmez eşya.

 

Günümüzde Heybeler Kola Takılıyor Yada Aksesuar

Heybe; köylerde, yaylalarda ve kırsal alanlarda çok kullanılmakta. genellikle eşya taşıma amaçlı olarak kullanılan bir taşıma aksesuarı. aynı zamanda Heybe, bir yerden bir yere giden Hayvanı İle eşya taşıyan kişilerin köylerde kullanmış olduğu bir araç. Günümüzde sadece renkleri ve desenleri ile dikkat çeken heybeler bugün aksesuar olarak ta evleri süsleyen malzeme oldu. Hatta iki taraflı değil tek taraflı dokunan heybe yada torbalar genç kızlarında kol çantası olabiliyor. Nursima Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu