GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesirlilerin Ölmeden Önce Mezar Taşları Hazır

Balıkesirlilerin Ölmeden Önce Mezar Taşları Hazır

 

Balıkesir’de Mezar takım fiyatları 5 bin ile 50 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Mezarcı Cemal ölmeden önce mezar takımlarını hazırlayanların sayısınınsa oldukça fazla olduğuna dikkat çekti.

 

Önceden Hazırlık Yapan Çok

Maliyet artışlardan dolayı mezar taşları son bir yılda iki kat pahalandı. Mermer ustaları Ve Mezarcı Cemal’e göre bazı müşteriler artan maliyet nedeniyle ölmeden mezar taşını hazırlatıp tarih kısmını boş bıraktırıyor. MERHABA’ya açıklama yapan Mezarcı Cemal “hazırlığını önceden yapan çok ancak ödemede konusunda sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Balıkesir’de bazı mermer ustaları, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 artış olduğunu belirtti. Mezar taşı fiyatlarının 250 TL’den 500 TL’ye kadar çıkabildiğine işaret etti. Bu dönemde bir mezar takım fiyatı 5 bin ile 50 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Ayrıca bazı müşterilerden ilginç talepler de geliyor. Müşteriler mezar taşını hayattayken yaptırıp ölüm tarihi kısmını boş bıraktırıyor. Ölümünden sonra tarih eklenip gelecek dönemdeki muhtemel maliyet artışından da etkilenmek istemiyor.

 

 Alan Çok Ama Ödemede Sıkıntı Var

Balıkesir’de mezarcı Cemal, mezarın müşteriye teslim fiyatlarıyla ilgili konuştu. Mezarcı Cemal fiyatların yaklaşık 5 bin TL’den başladığını söyledi. Önceden mezar konusunda hassas olup tedbir alan çok ve taş yaptırıyor ancak ödemelerde sorun yaşanıyor dedi. Mezar taşlarındaki artış hakkında açıklamalarda bulunan mermer ustası Şükrü Öngüder ise;  “Biz de mezar yapımı ve tadilatını yapıyoruz. Geçen sene mezar taşlarını 250 TL’ye alıyorduk, şimdi ise 500 TL’ye alıyoruz. Yaklaşık yüzde 100 zam oldu ve taşların maliyeti çok arttı. Mezar takımını geçen sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL’ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en düşük 7 bin TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL’ye kadar çıkıyor. En son zam yüzde 30 geldi” dedi.

 

Balıkesir’de Mermer Üretiminin En Fazla Olduğu İller Arasında

Balıkesir’de Marmara Adalar’da özellikle mermer işçiliği öne çıkıyor. Üretimin en fazla olduğu iller arasında olan şehrimizin yanında Türkiye’de de çeşitli renk ve desenlerde mermer üretimleri var .Ayrıca kalker, traverten oluşumlu kalker, konglomera, breş ve magmatik kökenli kayaçlar bulunuyor. Dünya pazarlarında beğeni kazanabilecek nitelikte doğal taş çeşidine sahip olan Türkiye’de, rezervler Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir bölgeye yayılmış durumda.

 

Üretimde Öndeyiz

Rezervlerin bölgelere göre dağılımı ise şöyle; Ege Bölgesi yüzde 32, Marmara yüzde 26, İç Anadolu yüzde 11, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi yüzde 31 düzeyinde. Sektörde yaklaşık bin 500 adet doğal taş ocağı, fabrika ölçeğinde faaliyet gösteren 2 bin tesis, orta ve küçük ölçekli 9 bin atölye faaliyet gösteriyor. Üretimin en fazla olduğu iller; Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli ve Muğla olarak öne çıkıyor. Bu bölgelerdeki üretim, tüm üretimin yüzde 65‘ini oluşturmakta.

 

Ekonomik Mermer Yataklarının Bulunduğu İllerse Şöyle;

Ekonomik mermer yataklarının bulunduğu diğer iller ise; Bursa, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Niğde, Kayseri, Artvin, Bitlis, Erzincan, Bayburt, Sivas, Tokat, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Diyarbakır, Elazığ, Çanakkale, Konya, İstanbul ve Manisa’dır.

 

MUHAMMED CAN AKYÜREK’İN HABERİ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu