Balya’da Angus Bereketi, 19 Buzağı Yolda
Balya’da 26 Angus doğuma hazırlanıyor!
Balya’da Angus Bereketi, 19 Buzağı Yolda
Doğal beslenen Anguslar et kalitesiyle fark yaratıyor!
Balıkesir’in Balya ilçesine bağlı Danışment Kırsal Mahallesi’nde emekli astsubay İsmail Karagöz tarafından yetiştirilen Angus cinsi büyükbaş hayvanlar, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerine büyük katkı sağlıyor. Karagöz’ün yıllardır büyük emekle sürdürdüğü doğal besicilik çalışmaları, özellikle suni yem kullanmadan yetiştirilen sağlıklı ve dayanıklı hayvanlarla dikkat çekiyor.
Şu ana kadar 7 Angus doğum yaparken, 12 hamile hayvanın da kısa süre içinde yavrulaması bekleniyor. Toplamda 19 buzağı ile sürüde ciddi bir artış yaşanacak.

Doğal Ortamda Angus Yetiştiriciliği
Manyas Barajı kıyısındaki 23 dönümlük arazisinde Angus yetiştiriciliği yapan Karagöz, bu hayvanların tamamen doğal beslenme düzenine sahip olduğunu belirtiyor. “Dünyanın en masrafsız hayvanları keçiler ve Anguslar” diyen deneyimli besici, bu cinsin suni yem tüketmediğini, kırsal alanlarda doğal otlar ve ağaç yapraklarıyla beslendiğini ifade ediyor.
Angusların süt üretimi sadece yavrularına yetiyor, bu nedenle esas olarak et verimi için yetiştiriliyorlar. Sağlıklı beslenmeleri ve serbest dolaşmaları sayesinde, etlerinin yüksek kaliteye ve üstün lezzete sahip olduğu vurgulanıyor.
Ekonomik Değeri Yüksek Angus Cinsleri
İsmail Karagöz’ün yetiştirdiği Angus cinsleri, Güney Amerika ve Kuzey Amerika kökenli olmak üzere farklı fiyat aralıklarında alıcı buluyor.

Güney Amerika cinsi Anguslar: 165 bin TL ile 200 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Kuzey Amerika cinsi Anguslar: 250 bin TL ile 300 bin TL’ye kadar alıcı bulabiliyor.
Buzağılar: Doğduktan 6 ay sonra satışa sunuluyor ve fiyatları 70 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor.
Bu ekonomik değer, Angus yetiştiriciliğini hayvancılıkla uğraşanlar için kârlı ve sürdürülebilir bir yatırım alanı haline getiriyor.
Ağustos’ta Damızlık Satışı Başlıyor!
MERHABA’ya açıklama yapan İsmail Karagöz, Ağustos ayında damızlık satışına başlanacağını belirterek, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerine katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi. “Şu an 26 Angus hayvanım var. 7 tanesi doğum yaptı, 12’si hamile. Bugün yarın doğum yapacaklar. Böylece toplam 19 buzağı olacak. Ağustos ayında damızlık satışını yapacağız” ifadelerini kullandı.

Özgürce doğada beslenen Anguslar, doğal besiciliğin geleceği için umut veriyor. Balıkesir’de özellikle büyükbaş hayvancılığın gelişmesi açısından önemli bir örnek olan bu çalışma, bölge üreticileri için de ilham kaynağı oluyor.
Macit Ermiş
Balıkesir’de 30 gün boyunca iftar Verilecek Yerler