Gündem

Baro Başkanı Kayabay “Adli Yılı Çözüme Kavuşmayan Sorunlarla Karşılıyoruz”

Baro Başkanı Kayabay “Adli Yılı Çözüme Kavuşmayan Sorunlarla Karşılıyoruz”

 

Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay 1 EYLÜL 2022 Adli Yıl Açılışında açıklama yaptı.20 Temmuz’da başlayan adli tatil, 31 Ağustos itibarıyla sona erdi. 2022-2023 dönemini kapsayan Yeni Adli Yıl 1 Eylül Perşembe itibarıyla başlamış oldu.

 

Yargısal sorunlar ve hak ihlalleri”

Adli yıl açılışı vesilesi ile bir açıklama yapan Kayabay, Adalet sisteminde ortaya çıkan ve her geçen gün artarak devam eden yargısal sorunların, hak ihlallerinin yanlış politikaların neticesi olduğunu söyledi.Adli yıl açılışını çözüme kavuşmayan sorunlarla karşıladıklarını ve kutlayamadıklarını belirtti.

“Sorunlar Çözülememiştir”

BARO Başkanı Erol Kayabay, Ne yazıktır ki, hem yargının kurucu unsuru avukatlar olarak meslek özelimizde, hem de bu aziz vatanın yurttaşları olarak adalet sisteminde; çözülememiş, kangren halini almış türlü sorunlarla yeni bir adli yılı karşılıyoruz diyen Kayabay, “ Güçler ayrılığını benimsemiş, yargı bağımsızlığını teorik olarak baş tacı etmiş Türkiye Cumhuriyeti, maalesef milenyumun geride kalan 22 yıllık dönemini bu ilkelerin gerçekten var olup olmadığı sorusuna cevap arayarak geçirmiş, bu süreçte yurttaşların yargıya karşı zayıflayan güvenini tesis etme noktasında da sukut-u hayale uğramıştır ”dedi.

“Sınavsız Avukatlık Kalmadı”

Erol Kayabay,“Milenyumun başında iki elin parmaklarını geçmeyen hukuk fakültesi sayısı, geride kalan 22 yılda on kattan fazla artış göstermiş; ancak nitelikli eğitim aynı oranda kan kaybetmiştir. Bugün yargının her aktörü bakımından liyakat sorunu, en büyük sorunlarımızdan biri halindedir. Çağdaş dünyada sınavsız avukatlık neredeyse kalmamışken, “hukuk mesleklerine giriş” adı altında getirilen ve henüz uygulaması başlamamış bir sınavın mevcut durumda değil reform, kangren yaraya merhem bile olamayacağı acı bir gerçektir. ”şeklinde konuştu.

“Avukat Refah Seviyesine Ulaşmalı”

Kayabay ayrıca, “Halihazırda altmış bin genç avukat, aktif çalışan avukatların neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu; düşük gelirlerle değil geçinmek, mesleğin ağır mali külfetleriyle bile başa çıkamıyorlar. Oysa biliyoruz ki, mesleğin itibarını sağlamak, en başta avukatı ekonomik refah seviyesine ulaştırmakla mümkündür. Bu anlamda, CMK zorunlu müdafi ücretlerinin “ücret” denilebilecek angaryaya son verecek şekilde arttırılarak, en azından avukatlık asgari ücret tarifesine uyarlanması acil bir ihtiyaçtır ”dedi.

“Avukatlık Ücreti Vergi İstisnası Kapsamına Alınmalı”

Kayabay konuşmasında ,“Ülkemizdeki geçici sığınmacı popülasyonu; adli yardım hizmetlerinde iş yükünü arttırırken, mevcut bütçe bu yükü kaldıramamakta ve vekâlet ücreti ödemelerinde ciddi gecikmeler yaşanmaktadır. Adalet Bakanlığı, bu konuda bir an önce bütçe düzenlemesi sağlamalıdır.2019’da çıkartılan yargı reformu strateji belgesiyle belli kalemlerde sağlanan KDV indirimi, avukatlık hizmetinin tüm kalemlerine yaygınlaştırılmalıdır. Ayrıca zorunlu müdafi ve adli yardımdan doğan avukatlık ücretleri, hizmetin niteliği göz önüne alınarak vergi istisnası kapsamına sokulmalıdır ”ifadelerine yer verdi.

Kayabay Ötekileştiren Anlayış Vurgusu Yaptı

Kayabay, “Yargının kurucu unsuru olan avukatların çalışma alanı niteliğindeki adliye binalarında, hakim ve savcılar ile aynı muameleyi görmeleri anayasanın bir gereği iken, x-ray uygulamaları, ön bürolarda yaşatılan zorluklar, avukat otoparkları ile baro odalarının küçültülmesi açıkça bizleri ötekileştiren bir anlayışı pekiştirmiştir. Yargı bağımsızlığının, hukuk devleti ilkesinin, adil yargılanma hakkının teminatı avukatlardır. Avukatların en temel mesleki hakları temin edilirse, bu ilkeler de doğrudan güç kazanacaktır. Ülkemiz, yakın tarihte haklı seslere kulak tıkayarak baroları bölme gayretinde olanların, yasa değişikliğine rağmen pratikte hiçbir sonuç alamadıklarına tanıklık etmiştir ”dedi.

“Adli Yıl Açılışını Bu Şartlar Altında Kutlayamıyoruz”

Kayabay, “Bizler, ne yazık ki; savunma makamının yargı sistemi dışına çıkartılmaya çalışıldığı, avukatların mesleklerini icra ettikleri her ortamda sistematik olarak şiddete uğradığı, öldürüldüğü; kadın cinayetlerinin zamana yayılmış bir katliama dönüştüğü, çocuk istismarının önünün alınamadığı bir düzende yeni adli yılı kutlayamıyoruz ”şeklinde konuştu. HABER: YOLDAŞ KOCAER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu