Gündem

Barsbey “Söylemler “Yerli Ve Milli” Uygulamalar “Yersiz Ve Bilim Dışı” Dedi

Barsbey “Söylemler “Yerli Ve Milli” Uygulamalar “Yersiz Ve Bilim Dışı” Dedi

MMO Balıkesir Temsilcisi Bilal Barsbey orman yangınlarına dikkat çekti. Özelikle manzaralı sahil kesimlerinde artarak devam ediyor diyen Barsbey, Yangın söndürme işlemlerinin  uçaklarla değil çok hantal ve yetersiz kalan helikopterlerle yapıldığını söyledi.

Barsbey, “9 Mart tarihinde yapılan ihalede, İhale şartnamelerine 5.000 litre ve üzerindeki kapasitede ki uçakları şart koşan bakanlık, 4.900 litre kapasiteli THK’na ait amfibi uçakları 100 litre için ihale dışına iterek hangarlarda çürümeye terk etmiştir. Bu nedenle bu uçaklara tahsis edilen en yenisi 15 yıl tecrübeli 10’dan fazla deneyimli pilot ve bakım teknisyeni maaşları ödenmediği için işten ayrılmak zorunda kalmıştır. Oysa sözünü ettiğimiz bu THK CL-215 model uçaklar 5 ila 10 saniye arasında deniz üzerinden dolum yapabilen son derece yetenekli yangın uçaklarıdır. CL-215’ler Canadair tarafından üretilen Kanada yapımı amfibyen uçaklardır. Çift motorlu ve yüksek kanatlı olup orman yangınları gibi düşük devir gerektiren ve yüksek yükleme ortamlarında çalışmak üzere tasarlanmıştır”dedi.

BAZI SORULAR YÖNELTİLDİ

O halde ilgililere soruyoruz; THK’nu şartname ile saf dışı bırakarak ihaleye sokmayan bakanlık, hangi akla hizmetle 203 milyon lira bedelle Rusya’dan Türkiye arazi koşullarına uymayan 5 yangın söndürme uçağını kiralamıştır? Ayrıca kiralanan bu uçaklar neden hala görev yapmamaktadırlar? Rusya’dan getirilen uçaklar uçuş lisansından sonra kullanılmaya başlanacaktır denilmektedir.  Eğer öyleyse bu lisanslar daha kaç orman yandıktan sonra çıkartılacaktır? Yoksa kira bedelleri hala ödenmediği için gelmedikleri söylentisi doğrumu dur? Kaldı ki orman yangınlarını söndürmek gibi hayati bir meselede Türkiye neden dışarıya para harcayacağına kendi uçak filosunu yenilememektedir? Neden 15 yıl üzerinde tecrübesi olan nitelikli personel ve pilot gücümüz kullanılmamıştır? Artık ihtiyaca cevap vermiyor, hurda diyerek hangarda bekletilen CL-215 söndürme uçakları  ABD, Kanada, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya da neden en güvenli ve seri diye hala kullanılmaktadır? Bizim uzman pilotlarımızın ısrarla “CL-215 uçaklarımıza bugün bakılsa, yarın uçarız.” demelerine rağmen bu uçaklar niye hala hangarda yatırılmaktadır? Bombardier firmasından bu uçakların üretimini ve yedek parça tedarikini satın alan Wiking Air, Türkiye’ye “Elinizdeki uçakların 5 yıl daha bakım ve onarımını yaparız, hatta isterseniz uçakları sizden satın alırız.” teklifinde bulunmasına rağmen hala bu inatta neden ısrar edilmektedir?

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu