GündemEkonomi

Basiad Başkanı Bekki 2020 Ekonomi Beklentilerini Değerlendirdi

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki önceki yılların ekonomi üzerindeki etkileri ve ekonomik gelişmeler perspektifinden 2020 ekonomisini reel sektör açısından değerlendirdi.

2020 yılına ilişkin değerlendirmemizi sağlıklı bir şekilde yapabilmemiz için öncelikle ekonomik gidişatın kesinleşen göstergelerine bakmamız gerekir.2018 1. çeyreğinde başlayan büyümedeki durağanlık, 2. çeyrekle birlikte düşüşe geçti. 2018 4. çeyreğinde büyümede yakın zamanın en alt noktasını gördük. 2019’un 1. çeyreği ile birlikte büyüme oranımızda iyileşme dönemi başladı. Lakin henüz büyümede azalışın başladığı 2018 1. çeyrek seviyesine ulaşabilmiş değiliz. Bu durum da; verimlilik ve yüksek katma değer yaratacak yeni bir ekonomik modeli inşa etmemize işaret ediyor.

Yatırımlar geçen yıl yüzde 12,6 azaldı

Tüketim harcamaları 2019’un 3. çeyreğinden itibaren toparlanmaya başladı. İhracat 2018’in 3. çeyreğinden bu yana düzenli olarak azalıyor. Azalan ithalat 2019’u 3. çeyreğinden itibaren tekrar yükselmeye başladı. Ekim 2018’de dip yapan kredi büyüme hızı Ağustos 2019’da yine yükselmeye başladı. Özellikle özel bankaların kredi musluklarını gevşetmesi ekonomik toparlanmanın en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır. Kasım 2019’da kamu ve özel bankaların kredi büyümesi birbirine yakınlaştı. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve referans kabul edilen PMI Endeksi Kasım Ayı itibariyle 49,5 olarak gerçekleşti. Kısa sürede iyileşme referans değeri olan 50’yi aşmalıyız. Kapasite Kullanım Oranı Kasım ayında 0,7 yüzde puan artış kaydetti. Konut Satışları Kasım ayında bir önceki yıla göre %54,4 arttı. Otomotiv satışları artıyor lakin hale sektörün üst dönemlerinin çok altında. Güven endekslerinde sınırlı toparlanma devam ediyor.

İşsizlik yüksek seyrediyor

“Bütçe Kasım ayında7,8 Milyar fazla verdi. Yılsonu hedefi 125 milyar TL olan bütçe açığı, Ocak-Ekim döneminde 92,9 milyar TL’ye ulaştı. Program tanımlı 12 aylık bütçe açığı faiz harcamaları dahil 227 Milyar TL’ye ulaştı. (Milli Gelire Oranı %5,5).Dolar tarafında gelişmekte olan ülkelerin izlediği genişlemeci para politikaları, Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir dönemi işaret ediyor. İçeride ve dışarıda belirsizlik yaratacak olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde kurun sakinliğini korumasını bekliyoruz. Bu veriler ışığında ekonomik görünümümüzün olağan üstü bir durumun ortaya çıkmaması halinde 2019 yılına göre iyileşme yönünde olacağını söyleyebiliriz. 2020 yılı sonu itibari ile yüzde 3 büyüme, yüzde 10,2 enflasyon, yüzde -2,0 cari açık olacağını tahmin ediyoruz. Yatırımlarda da bir artış olacağını öngörüyoruz. Ekonomik görünüm ve üretim artışına rağmen önemli bir sorunumuz olan işsizliğin iyileşebileceği yönünde beklentimiz bulunmamaktadır. Özellikle genç işsizliğin yüzde 26,1’lere yükselmesi, 2020 yılında istihdam artırıcı politikaların acil olarak devreye alınması gereğini ortaya koyuyor.

 

Günümüzde üretim ve sanayi, teknoloji ile dijitalleşme çerçevesinde şekilleniyor. Bu süreçte ne yaparsak yapalım odağımıza yüksek verimlilik ve yüksek katma değer artışı yaratacak üretimi koymalıyız. Vergiyi değil, üretimi artırmalıyız. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele ederken, vergiyi adil bir şekilde tabana yaymalıyız. 2019 yılının son günlerinde Balıkesir kurumlar ve gelir vergisi rekortmenleri açıklandı. Kurumlar vergisinde başta ilk 3’e giren Hidrojen Peroksit Sanayi Ticaret A.Ş.’e, Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş.’e Hicri Ercili Deniz Nakliyat Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. olmak üzere ilk 100’e giren firmalarımızı; Gelir vergisinde başta Ahmet Sırrı Yırcalı, Nazmi Yarış olmak üzere ilk 100’e giren rekortmenlerimizi ürettikleri katma değer ve ilimize katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu