GündemEkonomiTürkiye Gündemi

BASİAD “Çevreyi Koruyamadık”

BASİAD “Çevreyi Koruyamadık”

BASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Selçuk Savaş yazılı bir açıklama yayınladı.Savaş yaptığı açıklamada yaşanan yangınlara değindiler.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği yaptığı toplantı ile “Sürdürülebilir Kalkınma” ve “Çevrenin Korunması” konusunda çalışmalar yapmanın BASİAD Tüzüğünde yer alması için çalışmaları başlatmayı kararlaştırdığını ilan ettiği tarihin kısa süre sonrasında Türkiye’nin ciğerlerinin yandığı çevre faciaları sonrası konuyu yeniden ele aldılar.

Çevre ile ilgili yaptığı toplantı ve çevre konusunda başlattığı çalışmaların kısa süre sonrasında “ülkemizin yanan ciğerleri” konusunu görüşmek üzere yeniden toplandılar.

Toplantıda bir konuşma yapan BASİAD Başkanı Ümit Baysal: “Sürdürülebilir kalkınma ve çevrenin korunması Tüzüğümüzde yer alan temel konulardan biri olmalıdırlar. Ekonomik faaliyetlerin çevresel kaygıları dikkate alan bir anlayışla sürdürülmesi BASİAD’ın öncelikli çalışma prensiplerinden biri olmuştur. Bu bağlamda, Balıkesir iş dünyası olarak önemli bir rol üstlendiğimize inanıyoruz. Bu başlıklar altında Kurban Bayramı öncesi toplanmış, kararlar almış ve kararlarımızı kamu oyu ile paylaşmıştık. Bugün tüm BASİAD Camiası olarak ne kadar üzüntülü olduğumuzu anlatacak kelime bulmakta zorlanıyoruz. Ülke olarak büyük bir felaketi yaşadık. Yangınlar ile ilgili görüntüleri dahi izlemekte büyük zorluk çekiyoruz. Öncelikle tüm BASİAD ailesi adına hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyoruz. Kaybedilen canlar, yanıp kül olan canlılar ve yanan orman örtümüz için derin üzüntü içindeyiz. Felaketleri yaşayan vatandaşlarımıza sabırlar diliyor ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

***

Bu yaşananları bir daha yaşamak istemiyoruz. Bu ülkenin doğasına, çevresine ve canlılarına karşı çok büyük bir özür ve felaketin bir daha yaşanmaması yönünde çalışma borcumuz var.” Dedi.

Toplantıda görüşlerini aktaran BASİAD Başkan Yardımcısı Barış Sağlam: “Avrupa’da 2. Dünya savaşından sonra yanıp kül olan orman varlığı dolayısı ile mevcut ormanların %90’ından büyük bölümü insan eli ile dikilmiş ve dizayn edilmiş ormanlar. Mesleğim gereği Avrupa’daki pek çok ormanı uzmanları ile birlikte inceleme fırsatı buldum. Hepsi geniş yapraklı ağaçlardan oluşuyor. Sonbaharda ve kış aylarında ağaçların döktüğü yapraklar orman içinde kalın bir yaprak tabakası oluşturuyor. Bu yapraklar olduğu yerde bırakılıyor. Yaz aylarında yapraklar toprağın nemini koruduğu için yangın tehlikesi minimuma indiriliyor. Ülkemizdeki ormanların yüzde 90’ından fazlası doğal ormanlardan oluşuyor.” Dedi.

Toplantıya katılan BASİAD Üyeleri üzüntülerini dile getirdiler. Ortak görüş ise yanan alanlar, ormanların gençleştirilme ve düzenleme çalışmaları için yapılacak çalışmalara mutlak tüm kesimlerin katkı ve fikir vermesi gerektiğidirler. Yangından zarar görenlere ve yerlere yönelik; yangınların sönmesi ve ihtiyaçların netleşmesine müteakip oluşturulacak komitenin yapacağı incelemeye göre BASİAD üyeleri ile birlikte destek çalışması yapılması kararlaştırıldı.” dediler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu