GündemEkonomi

BASİAD DEĞİŞEN TEŞVİK UYGULAMA BÖLGELERİ VE KARADENİZ’DE BULUNAN DOĞALGAZ GÜNDEMİ İLE TOPLANDI

Balıkesir Yönetim Kurulu 21 Ağustos 2020 tarihli resmi gazetede yayınlanarak değiştirilen “Teşvik Uygulama Bölgeleri” ve “ Doğalgaz Müjdesi” konularını görüşmek üzere bir araya geldi.

 

Yapılan Toplantının başında Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz konusu görüşüldü

 

Yapılan görüşmelerden çıkan ortak görüşü Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bekki: “Karadeniz bölgesinde keşfedilen doğalgaz rezervinin ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bu başarıda emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Enerji sektörü, sosyal ve ekonomik kalkınmanın en kritik bileşenleri arasında konumlanmaktadır. Yakın dönemde özel sektör ve kamu işbirliğinde arz güvenliği, kaynak çeşitliliği ve iklim odağında gerçekleştirilen altyapı yatırımları ve kapasite artışları, nihayetinde dışa bağımlılığın ve cari açığın azaltılması bakımından da fayda sağlamıştır. Tüm bu olumlu seyrin yanı sıra, memnuniyet verici bir gelişme olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Karadeniz doğalgaz rezervini Türkiye’nin büyümesini, potansiyelini ve kendi kendine yeterliliğini daha da güçlendiren önemli bir hamle olarak değerlendiriyoruz. Tespit edilen potansiyelin enerji sektörünün öngörülebilirliğini ve verimli büyümesini sürdürülebilir kılacak, kuşkusuz ekonomi zincirindeki diğer tüm sektörlere ve Türkiye’ye değer kazandıracaktır.” Şeklinde açıkladı.

 

 “Balıkesir Neden 2. Bölgeye Alındı ”

 

2009 Yılında Balıkesir İş Dünyası olarak yapılan bu itirazlar sonrası Balıkesir’in 3. Bölgeye alınması mümkün olmuştu. Toplantının ikinci bölümünde Balıkesir ekonomisi ve yatırımlar açısından büyük belirleyici niteliğindeki bölgesel teşviklerde Balıkesir’in 3. Bölgeden 2. Bölgeye alınması konusu yer aldı.

 

Bölgesel Teşvik Uygulamalarında Türkiye 6 bölgeye ayrılarak; KDV İstisnası, Gümrük Vergisi İstinası, Yatırıma Katkı Oranı, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Faiz veya Kar Payı Desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Gelir Vergisi Stopajı Desteği konularında yatırım bölgesini belirleyecek büyüklükteki bölgesel farklılıkları içerecek şekilde uygulanıyor.

 

 “Teşvike İhtiyaç Duyan İllerin Çoğunda İstihdam Olumsuz Etkileniyor ”

 

Yapılan toplantıda,  “Bölgesel Teşvik Sistemi uygulamadaki yapısıyla, desteğe muhtaç illerin büyük çoğunluğunu istihdam açısından olumsuz etkilemektedir.  İstihdam başarısını en iyi ifade eden gösterge, istihdam oranıdır. İstihdam oranı, bir işte çalışanların çalışma çağındaki nüfusa oranını ifade etmektedir. İstihdam oranı yükselmişse, çalışan sayısı, nüfustan daha hızlı artmış demektirDevletimizin imkanları ölçüsünde yatırımların teşvikine yönelik büyük destek ve katkıları olmaktadır. Dönem dönem destek uygulamaları ile ilgili değişiklikler olmakta ve özellikle bölgesel destekler tartışılmaktadır. ” açıklamaları yapıldı.

 

 

 “Balıkesir’in 2. Bölgeye alınmış olması çok büyük kayıplar ortaya çıkaracaktır ”

 

6 bölge içinde 3. Bölge’de yer alan Balıkesir 21 Ağustos 2020 tarihli resmi gazete yayımı ile 2. Bölgeye alınmıştır. Destek uygulamaları bölgesel destekler konusunda Balıkesir 2009 yılı Haziran ayı içinde yine 2. Bölge illeri arasında yer almış ve büyük itirazlara sebebiyet vermiş idi. Süreç içerisinde değerlendirmelere istinaden 2009 uygulamasından sonra Balıkesir yine 3. Bölge iller arasına alınmış idi. 3.bölgede yatırım yapan müteşebbis 365.000 TL devletten destek alacak. 2. Bölgede yatırım yapan müteşebbis 151.000 TL devletten destek alacak. Bugün yürürlükte olan bölgesel uygulama ile örneği Sigorta Primi İşveren Hisse Desteği 3. Bölgede 5 yıl olarak uygulanırken 2. Bölgede 3 yıl olarak uygulanmaktadır. Diğer destek unsurlarında da 2. Bölgeye geçmiş olmaktan dolayı Balıkesir için çok büyük kayıplar ortaya çıkmaktadır.denildi.

 

“Teşvikleri destekliyoruz

 

Yapılan konuşmalar neticesinde konu hakkındaki görüşleri birleştiren BASİAD Başkanı Abdullah Bekki;

“Teşvik paketlerini olumlu buluyoruz. Özellikle teknoloji odaklı yatırımlara, Ar-Ge ve inovasyona yönelik teşvikler iş dünyasının 21. yüzyıl dinamiklerine uyabilmesi için çok önemli. Hükümetin bu yöndeki tüm girişimlerini destekliyor, elimizden gelen tüm katkıyı vermeye gayret ediyoruz. Bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi de BASİAD için öncelikli konulardan biri. Teşvik mekanizmaları içinde bölgesel teşvik uygulamalarında illerin yer aldığı bölge kategorileri yerel dinamikler tarafından tartışılmaktadır. Sistemin başlangıcı 62 farklı göstergenin ortaya çıkardığı bileşen değere göre karar verilmesi üzerine kurgulanmış idi. Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik kökenli bu endeksin sanayi desteklenmesinde kullanılmasına hep itirazımız oldu.  Bugün bölgelerde yer alan illeri bire bir ele alarak açık kıyaslama yapmak şık olmayabilir. Lakin konu çok açıktır. Bu konuda karar verme için baz alınacak göstergeler bellidir. Bu göstergelere bakıldığında Balıkesir’in 3. Bölgede yer alması gerekmektedir. Balıkesir’in 21 Ağustos 2020 tarihli resmi gazete yayımı ile 2. Bölgeye alınması ilimiz için büyük kayıp olmuştur. Bazı yatırımların gerçekleşmeyeceği bizlere yapılan geri dönüşlerden anlaşılmaktadır. Balıkesir’in 3. Bölgede yer alması konusunda haklılığımızın anlatılması hususunda başta milletvekillerimiz olmak üzere tüm yetkililerimizin yanında yer alacağımızı ve yapılacak çalışmalara destek vereceğimizi açıkça ifade etmek isterim.” Dedi.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu