GündemEkonomi

BASİAD: “DOĞALGAZ ZAMMINI DOĞRU BULMUYORUZ”

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki; doğalgaz fiyatlarına Ağustos başında yüzde 14,97 zam yapılmasının ardından; 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren yapılan yüzde 14.90 oranındaki zam oranını değerlendirdi. Başkan Bekki, “Doğalgaz zammı üretimi olumsuz etkiler” dedi.

Başkan Bekki: “ Fiyat ayarlaması yapılmasının; genel ekonomik dengelerin oluşması açısından gelişmelere bağlı olarak zaman zaman gereğinin farkındayız. Her zaman dillendirdiğimiz gibi sanayiciler olarak; ihracatçılar olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz mallarla ilgili önceki tarihlerden anlaşmalar yapıyoruz. Enerji; maliyetlerimizi büyük ölçüde etkiliyor. Daha öncede yapıldığı gibi; fiyat ayarlamalarına sanayiciler olarak bir hazırlık zamanının tanınmadan, sanayiciyle görüşülmeden yapılmasını doğru bulmuyoruz. Üyelerimizden bir kısmı ihracat odaklı yeni anlaşmalar yapmış durumda. İthalatçı ülkedeki müşterisi ile fiyat anlaşması yapmış durumda. Bir ay önce yapılan bir zammın üzerine tekrar zam yapılması öngörülemez bir durum. 30 Gün ara ile doğalgaza yapılan ikinci zam enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmıyor” dedi.

“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKEYİZ”

Doğalgaz zammını doğru bulmadıklarını söyleyen BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, “Sanayicinin zamlara hazırlık yapması için zamlar yapılmadan önce makul bir süre verilmesini ekonomik gerçekler açısından daha doğru buluyoruz. Bu konuda ilgili çeşitli raporlarla düşüncelerimizi ilgililer ve kamuoyu ile paylaştık. Bu bağlamda zamların hafta sonlarına denk getirilmesini de üzücü buluyoruz. Bu zamlar üretim ekonomisine zarar verebileceği gibi destek olduğumuz enflasyonla mücadele programı ile de bağdaşmamaktadır. Bizler gündemimizde doğalgaz zammı yerine enerji verimliliği gibi konuların yer almasını arzu ediyoruz. Zira dünyada 51 yıllık petrol, 53 yıllık doğalgaz ve 114 yıllık kömür kapasitesi kalmış durumda. Bununla birlikte enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Sanayimiz elektrik tüketiminde yüzde 47’lik bir paya sahip. Kaynağımız sınırlı ve yeni kaynaklar yaratmak, arz güvenliğini sağlamak ve sanayimiz üzerindeki enerji maliyeti baskısını hafifletmek gerekiyor. “ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu