GündemEkonomiTürkiye Gündemi

BASİAD Öneriyor: “Meslek Lisesi Mezunlarının Askerlik Görevi 5 Yıl Ertelensin

BASİAD Öneriyor: “Meslek Lisesi Mezunlarının Askerlik Görevi 5 Yıl Ertelensin

 

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği; üretim tesislerinde ortaya çıkan teknik ara eleman sorununun çözümü için; mezun olan meslek lisesi mezunlarının; mezuniyetlerinin ardından aralıksız 5 yıl süre ile üretim tesislerinde veya inşaat sektöründe çalışmaları durumunda; mezuniyetlerinden itibaren askerliklerinin 5 yıl ertelenmesini ve erteleme süresi sonunda askerliklerini bedelsiz olarak 1 ay kısa dönem olarak yapma imkanı verilmesini önerdi.

 

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği mesleki eğitim ve üretimde yaşanan teknik ara eleman sorununu görüşmek üzere 27 Haziran 2022 Pazartesi günü bir toplantı gerçekleştirdi.

BASİAD Üyelerinin ve Balıkesir’deki üretim işletmelerinden gelen talepler sonucunda yaşanmakta olan teknik ara eleman sorunu üzerine gündem oluşturulması konusu değerlendirildi. Soruna çözüm yolları aranmasının acil ihtiyaç olduğunun tespiti ile BASİAD tarafından çalışmalar başlatıldı ve bir takım çözüm önerileri ve faaliyetler planlandı.

Toplantıda ele alınan konu üzerine konuşmalar yapıldı.

BASİAD Başkanı Ümit Baysal: “ BASİAD Olarak sahada geziyoruz. Bazı işletmelerimizin teknik ara eleman bulamamaları nedeni ile 2., 3. Vardiyaları oluşturamadıkları ve büyük iş kaybına yaşadıklarını görüyoruz. İlgili elemanı bulamadığı için yönetim işlerini bırakarak makinelerin başına, kaynak makinesinin başına geçen girişimcileri görüyoruz. Ülke olarak ta Balıkesir olarak ta hedeflerimiz var. İhracatımızı yukarılara taşımak istiyoruz. Katma değeri arttırmak istiyoruz. Nitelikli üretim yapmak istiyoruz. Bütün bu ulusal nitelikteki hedeflerin önünde üretimi aksatan ve giderek daha fazla aksatma riski olan bir sorun ile karşı karşıyayız. Tesislerimizde teknik ara eleman bulmakta büyük bir sorun yaşanıyor. Meslek Lisesi mezunu gençlerimizin üretim tesislerine olan ilgi ve isteklerini arttırmak hem genç işsizliğinin önlemesi hem de sanayi tesislerinin üretim yolculuğuna büyük katkı yapacaktır. Bu anlamada askerlik görevi önemli bir unsur olarak görülmektedir. Bakanlığımız ve Ordumuzun ihtiyaçları doğrultusunda konunun değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Mezun olan meslek lisesi öğrencilerinin; mezuniyetlerinin ardından aralıksız 5 yıl süre ile üretim tesislerinde veya inşaat sektöründe çalışmaları durumunda; mezuniyetlerinden itibaren askerliklerinin 5 yıl ertelenmesini ve erteleme süresi sonunda askerliklerini bedelsiz olarak 1 ay kısa dönem olarak yapma imkanı verilmesini öneriyoruz. Bu ve bunun gibi alternatif önerilerin hayata geçirilmesi ülkenin üretim hedefleri ve çıkarları ile örtüşecektir. Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik bazı projeleri de hayata geçirmek istiyoruz. Bunları arkadaşlarımız konuşmalarında anlatacaklar.” Dedi.

BASİAD Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş: “Bugün özel sektör girişimciliği ve ülke üretimi adına çok önemli bir konuyu ele alıyoruz. Bu anlamda sorunun çözümüne katkı vermek için Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları olarak mutlaka bizimde bazı projeleri hayata geçirerek konunun çözümüne müdahil olmamız gerekiyor. Bu anlamda bir proje geliştirdik. “Meslek Lisesi Koçluk” projesi. Bu projenin alt yapısına önceki yıllarda başlamış ve sanayi tesislerindeki üst düzey teknik personelden 15 Meslek Lisesi Koçunun eğitimini tamamlamış idik.  Şimdi projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bunun için Balıkesir’de konu ile ilgili yetkililerden randevu alarak projeyi anlatacağız. Koçlarımızın eğitimini yeniden sağlayacağız. 15 Meslek Lisesi Koçu ile 75 Meslek Lisesi öğrencisinin hayat yolculuklarında yanlarında yer almak istiyoruz. Bu projenin sorunun çözümüne önemli katkı vereceğini düşünüyoruz.” Dedi.

BASİAD Başkan Yardımcısı Barış Sağlam: “ Yeterli düzeyde teknik ara elemanın üretim süreçlerine katılamama sorunu üzerine geliştirebileceğimiz öneri ve çalışmaları çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Programlarımız içine staj ve iş bulma ile ilgili konularda ortaya çıkarılabilecek yeni yöntemleri ilgili kamu kurumları ile paylaşarak yeni modelleri geliştirme arayışı içinde olacağız. Üretimde ortaya çıkan bu önemli konuda, ülke kalkınmasına katkı vermek adına, ortak akıl ve her birimin katkı vermesi ile çok daha hızlı çözümlere kavuşacağımız mutlaktır.” Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu