Gündem

BASİAD SUSUZLUĞA DİKKAT ÇEKTİ

BASİAD SUSUZLUĞA DİKKAT ÇEKTİ

 

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği BASİAD suyun önemi üzerinde durdu ve susuzluk salgının boyutundan da büyük hasarlar verebilir değerlendirmesinde bulundu.

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir’in su sıkıntısı karşısında konut ve işyeri kullanımı ve tarımsal faaliyetler açısından ortaya çıkabilecek tehlikeleri değerlendirdi.

 

SU SEVİYELERİ DÜŞÜK

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir’e su temin eden alanlardaki su azalması ve kurak geçen yaz mevsiminin ardından Balıkesir için önemli bir tehlike oluşturma potansiyeli olan susuzluk konusunu değerlendirdi. Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir’e su temin eden barajlarda gözle izlenebilen su azalmasının ortaya koyduğu tehlike ile birlikte istatistikler ve mevcut su seviyeleri ile İkizcetepeler ve Gönen Baraj seviyelerini incelemek amacıyla bir araştırma yaptı.

 

SU SEVİYESİNDE AZALIŞ

Güncel veriler ile İkizcetepeler Baraj seviyesinin yüzde 35 ler seviyesinde olduğu; Gönen Baraj seviyesinin yüzde 13-14 ler seviyesinde olduğu anlaşılmıştır. Yakın geçmişte İkizcetepeler Baraj seviyesi bahar aylarında yüzde 90’ları aşan, yaz sonunda ise yüzde 51-52’ler seviyesinde gerçekleşmekte idi. Araştırma sonuçları Kaz Dağları su kaynakları dahi Balıkesir’e su temin eden pek çok kaynakta su seviyesi azalması olduğunu ortaya koymuştur.

 

KÜRESEL MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT

Toplantı sonrasında BASİAD Katılımcıları: “ Küresel mevsim değişikliği ve mevsimsel sıcaklık değerlerinin artması ile birlikte ilimiz genelinde yağışların azaldığı ve sıcaklıkların arttığı gözlemlenmektedir. Başta İkizcetepeler Barajında yaşanan su seviyesi kaybı olmak üzere ilimiz genelinde su kaynaklarında yaşanan su kaybı pandemi döneminden daha büyük sorunları oluşturma potansiyeline sahiptir. Tarımsal sulamada yaşanacak kesintiler önümüzdeki dönemde stratejik önemi çok daha artacak olan gıda üretimi ve gıdaya ulaşmada büyük sıkıntı yaratacak niteliktedir.”

 

SU İSRAFI KONUSUNDA HASSAS OLUNMALI

“ Su kaybı konusu mutlak olarak Balıkesir gündemine girmeli ve dikkatle takip edilmelidir. Başta su israfını önlemeye yönelik çalışma ve kampanyalar ile Balıkesir halkı bilinçlendirilmeli ve su kaybının önüne geçecek projeler ile bu alana katkı yapacak kaynaklar araştırılarak su kaynağına katkı yapılmalıdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu