GündemEğitimEkonomiTürkiye Gündemi

BASİAD Yönetiminden Eğitime Destek

BASİAD Yönetiminden Eğitime Destek

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri; Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan 3 adet projeyi destekledi.

Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri öğretmenlerinin öncülüğünde Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulunu ziyaret ederek; öğrenciler tarafından hazırlanan 3 adet projenin sunumunu gerçekleştirdi. BASİAD Yönetim Kurulu projeleri ve çalışmaları yerinde incelemek üzere Bilim ve Sanat Merkezine ayrıca bir ziyaret gerçekleştirdiler.

Yapılan incelemeler neticesinde;  “Proje1: Bilimsel ve Teknolojik Yollarla Sağlık ve Çevre Eğitimi.

Balıkesir’de eğitim gören dezavantajlı grup olarak tanımlanabilecek 240+40 öğrencinin; sağlık, doğa, canlılar ve ekoloji konularında deneysel ve teknolojik yöntemlerin kullanıldığı çalışmalarla bilinçlenmesi hedeflenmektedir. Projenin temel amacı, insan sağlığı ve çevre hakkında temel bilgilere sahip, doğa ve doğa sorunlarına karşı duyarlı ve farkındalığı yüksek, doğaya karşı olumlu davranış ve değerleri olan, canlı sağlığı ve doğayla ilgili sorunları çözmede bilimsel süreç becerilerini ve yaratıcılıklarını kullanabilen, bilimsel okur-yazarlığı olan ve ayrıca bu konularda aktif olarak çalışan bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır. Özellikle, insan sağlığı ve çevre sorunlarının disiplinler arası bir yaklaşımla katılımcılar tarafından incelenmesi hedeflemektedir. Böylece bilgi aktarımından ziyade, bilginin doğrudan uygulamalarla kazanımına yönelik, ömür boyu sürecek bir istek, merak ve motivasyonun oluşturulması sağlanacaktır.

Proje2: Silybum Marianum, Syringa Vulgaris ve Origanum Minutiflorum Bitki Özütlerinin Antikanserojen ve Antidiyabetik Etkilerinin İncelenmesi

Kanser, mutasyon sebebiyle hücrelerin kontrolsüz bölünmesi, düzensiz farklılaşması ve ayrıca yayılmasıyla ortaya çıkan kötü huylu tümörlerdir. Normal hücrelerin bölünme yeteneği sınırlı iken kanserli hücrelerin mutasyon dolayısıyla bu özelliklerini kaybetmeleri onların kontrolsüz olarak bölünmesine, lenf ve kan yoluyla başka dokulara geçip metastaz yapmalarına neden olmaktadır. Bu durum kanserin tehlikeli bir hastalık olmasının nedenidir. Oluşan ur başka dokulara sıçramayıp küme olarak bulunduğu yerde kalırsa benign (iyi huylu) tümör, lenf ve kan aracılığıyla çevre organ ve dokulara yayılırsa malign (kötü huylu) tümör olarak tanımlanır.

Proje3: Müsilajın Hidrojel Üretiminde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi

Bu proje kapsamında insan ve çevre sağlığı açısından ciddi bir problem olarak ortaya çıkan müsilajın, hidrojel üretiminde kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sulu ortamlarda şişme özelliği gösteren üç boyutlu polimerler olan hidrojeller, sulu ortamla temasında çözünmeyip suyun önemli bir kısmını içine alıp şişen fazla sayıda ayrıca hidrofilik grupları bulunduran yapılardır. Su tutma kapasiteleri ve suda şişme özellikleri nedeniyle biyomedikal bilimler, biyoteknoloji, eczacılık, yiyecek endüstrisi, biyomühendislik, veterinerlik, tarım ve telekominikasyon gibi alanlarda yaygın olarak kullanılırlar. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu