GündemEkonomi

BASİAD’IN ÖZBEKİSTAN TEMASLARI

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği Heyeti Özbekistan’da Türkiye Özbekistan Büyükelçisi, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası, Semerkant Ticaret ve Sanayi Odası, Taşkent Valiliği, Semerkant Valiliği’ni ziyaret etti, Özbek firmaları ile karşılıklı ülke Ticaret Müşavirlerinin organizasyonunda (B2B) ikili iş görüşmeleri yaparak; firma ziyaretleri gerçekleştirdi.

 

Taşkenti̇kiligörüşmeler

 

15 Kişiden oluşan BASİAD Heyeti 18-22 Haziran 2019 tarihleri arasında Özbekistan’da bir dizi temaslarda bulunarak yeni Pazar ve işbirliği arayışı çalışmalarını gerçekleştirdi. Temaslar ilk 2 gün Semerkant ve son iki gün Taşkent’te gerçekleşti. Heyetin ikili iş görüşmelerine ve ticari temaslarına Semerkant ve Taşkent Vali yardımcıları eşlik ettiler.

 

BASİAD Heyeti Özbekistan Büyükelçimiz Sayın Mehmet Süreyya Er’e nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette Türkiye Ticaret Müşaviri Abdullah Yavuz Türker’de hazır bulunarak ticari ve ekonomik bilgilendirme yaptı. Türk Büyükelçiliği Taşkent’in en prestijli yapılarından bir tanesi. 1991 yılında Özbekistan Dış İşleri Bakanlığı olan bina ve tüm bahçe; Türk Büyükelçiliği yapılması niyeti ile Türkiye Cumhuriyetine hediye edilmiş. Sayın Büyükelçi ile bir saat süren bir görüşme gerçekleşmesinin ardından BASİAD Başkanı Abdullah Bekki ziyaretin anısına Büyükelçiye Balıkesir Saat Kulesi maketini hediye etti.

 

Taşkentgörüşme
Olympus Digital Camera

 

Semerkant’ta BASİAD Heyetine eşlik eden Vali Yardımcısı Xodjaev Oybek Erkinovich katılımı ile çeşitli ziyaretler ve ikili görüşmeler gerçekleşti. Semerkant Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edildi. Ziyarette Başkan Bekki ziyaretin anısına Oda Başkanına Balıkesir Saat Kulesi maketini hediye etti.

 

Yapılan çalışma ile eşleştirilen firmalar iş görüşmeleri adına mükemmel bir şekilde dizayn edilen ve aynı zamanda Semerkant sanayi ürünlerinin sergilendiği bir salonda görüşmelerini gerçekleştirdi. Balıkesirli firmalar talepte bulunan Özbek firmalar ile görüştüler.

 

21 Haziran 2019 Cuma günü BASİAD Heyeti Türkiye’de TOBB’ye denk gelen kuruluş olan Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası temaslarını gerçekleştirdi. Programda yer almamasına rağmen Özbek tarafının talebi doğrultusunda Özbek Odanın organizasyonunda gerçekleşen Özbekistan fuarı ziyaret edildi. Ziyarette BASİAD Heyetine Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı eşliğinde Ticaret ve Protokol Dairesi temsilcileri eşlik ettiler.

 

Fuar ziyaretinin ardından Taşkent’in en gösterişli binalarından birinde yer alan Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edildi. Ziyarette BASİAD adına konuşan Başkan Abdullah Bekki geliş amaçlarını açıklarken; aynı din, aynı ırk, benzer dile sahip kardeş iki ülkenin buluşmasının her zaman büyük bir anlama sahip olduğunu ve Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminin artmasını arzu ettiklerini söyledi. Heyette bulunan Balıkesirli firma temsilcileri teker teker firmaları ve gerçekleştirdikleri üretim ve hizmetler hakkında bilgi verdiler.

 

Protokol ziyaretinin ardında Balıkesir ve Özbek firmaları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Program esnasında Özbekistan’da Bayi bulunan Balıkesir firmaları bayileri ile bir araya gelme fırsatını yakaladılar. İkili görüşmelerin ardından Özbek devlet firmalarından gelen talep doğrultusunda başta tarım makineleri sektörü olmak üzere firmalar işyeri ziyareti ve işbirliği görüşmesi yaptılar.

 

Programın genelini değerlendiren BASİAD Başkanı Abdullah Bekki: “ Bugüne değin gerçekleştirdiğimiz en önemli dış temaslardan biri oldu. Burada fabrika kuran, ticaret yapan ve gerçekleştirdiği ihracatı bayi ağına çeviren Balıkesirli iş adamları dolayısı ile çok büyük bir gurur yaşadım. Bundan böyle Balıkesir ekonomisi adına bizlerin yapacağı en güzel çalışmalar bu tür çalışmalar olmalıdır. Gördük ki Balıkesirli firmalar iradelerini ve azimlerini ortaya koyduklarında dünyanın dört bir köşesinde yapamayacakları iş yoktur.” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu