Köşe Yazıları

BAŞIN MI AĞRIDI?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Bugün sizlerle baş ağrıları içinde en sık karşılaştığımız problemlerin başında gelen migrenden bahsetmek istiyorum. Her baş ağrısı olan genelde migrenim var der ve hemen hop bir ağrı kesici alır. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü bunun altından çok farklı nedenler çıkabilir. Bu nedenle önce migren nedir ona bir bakalım.

Migren, genellikle kafanın bir tarafında şiddetli zonklama ağrısına veya nabız atmasına neden olabilen bir baş ağrısı tipidir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa ve sese aşırı duyarlılık buna eşlik etmektedir. Migren atakları saatler, günler sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük işlerinizi yapmakta zorlanabilirsiniz. Hatta bu şikayetlere ağrıdan önce başlayan, ışık veya kör noktaların yanıp sönmesi gibi görme rahatsızlıkları veya yüzün bir tarafında veya bir kolunda veya bacağında karıncalanma ve konuşma güçlüğü gibi diğer rahatsızlıklar da eşlik edebilir.

Migrenden birkaç gün önce yaşanılan bazı sorunlar hatta bir atağın habercisi olabilir.  Bunlar neler mi; kabızlık, yemek isteği, boyun tutulması, artan susuzluk hissi ve idrara sık çıkma isteği, sık esneme olabilir. Bu sorunların ardından gelişen migren atağı genellikle tedavi edilmezse dört ila 72 saat kadar sürer. Migren atakları ayda birkaç kez alevlenme gösterebilir. Atak sırasında; genellikle başınızın bir tarafında veya bazen iki tarafında, genellikle zonklayıcı bir ağrı olur. Bu ağrıya ışığa, sese ve bazen koku ve dokunmaya duyarlılık, mide bulantısı ve kusmada eşlik edebilmektedir. Atak sonrası kişi hemen toparlanabilir mi peki derseniz bazen evet, bazen de hayır demek sanırım yanlış olmayacaktır. Ataktan sonraki birkaç gün kişide sersemlik hissi olabilir ve baş hareketleri ile ağrı gelişebilir.

Haftaya da size migren neden olur ve kimler daha yatkındır bunu anlatacağım. Hepinize baş ağrısız günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu