Köşe Yazıları

BAŞIN NİYE AĞRIDI:MİGREN Mİ?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Geçen haftaki yazımızda sizlerle migrenin ne olduğu ve nasıl olduğunuz paylaşmıştır. Bu haftada sizlerle migrenin neden ve kimlerde olduğunu paylaşmak istiyorum.

İlk sırada sanırım menapoz, gebelik, adet dönemi gibi östrojenin çok oynadığı dönemleri nedenleri arasında saymak yanlış olmayacaktır. Yine bazı doğum kontrol hapları ve hormon tedavisi gibi hormon ilaçları migren atağını neden olabilir.

Diğer çok bilinen ve popüler bir neden de beslenme yani bazı gıdalar. Özellikle aşırı tuzlu gıdalar, peynirler ve işlenmiş gıdalar, başta şarap olmak üzere bazı alkol çeşitleri ve kahve migreni tetikleyebilir. Tabii bir de tatlandırıcı aspartam ve birçok gıdada bulunan koruyucu monosodyum glutamatı gibi gıda takviyeleri de önemli tetikleyicelerdendir. 

Stres sanırım unutulmaması gereken bir migren nedenidir. Her tür stres migren atağına yol açabilir. Yine duyusal uyaranlar da migreni alevlendirir. Parlak ışıklar, yoğun güneş, yüksek sesler migreni arttırır.  Parfüm, tiner, duman ve bazı diğer güçlü kokular bazı insanlarda migreni tetikler.

Uyku her şeyde olduğu gibi migrende de önemlidir. Uyku eksikliği veya çok fazla uyku bazı insanlarda migreni tetikleyebilir. Hava değişimi normalde de insanları yorabilen bir durum olup migren de etkilidir.

Peki kimlerde migren daha çok oluyor derseniz işte cevabı. Migrenli bir aile üyeniz varsa, sizde de olma olasılığı yüksektir. Migren her yaşta başlayabilir, ancak ilk atak sıklıkla ergenlik döneminde görülür. Migrenler 30’larınızda zirveye ulaşma eğilimindedir ve ilerleyen yıllarda daha az şiddetli ve daha az sıklıkta olmaktadır. Yine kadınlar daha yatkındır. Elbette hormonlardan dolayı özellikle adet öncesi dönem, gebelik ve menapozda daha da dikkatli olmak gerekir. 

Evet sizlerle bu hafta migrenin nedenlerini paylaştım. Haftaya da tedavisinden söz etmek istiyorum. Hepinize baş ağrısı bir ömür dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu