GündemKöşe Yazıları

Basına akredite uygulamak..

Son yıllarda revaçta bir durum; basın mensuplarına akredite uygulamak. 23 yıldır bu meslekteyim.. 90’ı yılların sonunda bu tür bir akredite mevzusu ile Orduevi’nde yaşamıştım. Yeni Balıkesir Gazetesi’nde çalışıyordum. 20’li yaşlarımdayım. Mesleğimin ilk yılları. Tabi sakal makal hakgetire. Yakıştırıyoruz kendimize.

Orduevi’nde Cumhuriyet resepsiyonu var. Gazeteye Valilik’ten davet gelmiş. Elime davetiye kağıdını aldım doğruca Milli Kuvvetler’deki Subay Orduevi’nin yolunu tuttum. Kapıya geldim. Görevli ere davetiyeyi gösterdim, oda yetmedi gazetenin tanıtım kartını gösterdim. O zamanlar sarı basın kartımız yok tabi.

Neyse kapıdaki asker alamam içeri dedi. Neden dedim? Sakalın var dedi. Eee var dedim, asker değilim ki ben her gün sinekkaydı olayım. Tartışma martışma derken, adını bile hatırlamadığım, o dönemin orduevinden sorumlu albay geldi. Bana aynı şeyleri tekrarladı. Papağan gibi.. Sakalımdan ötürü alamayacağız dedi. Ona da asker olmadığımı, basın mensubu olduğumu, elimde davetiye bulunduğunu söyleyerek gözünün içine soktum. Ama yok adam emir almış, sakallıyız diye almadı. Döndüm geri.

O dönemler akredite olayı sadece orduevleri ve askeri yerlerde olurdu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel defalarca gelmişti Balıkesir’e Yırcalıların konuğu olarak. O zaman bile ne akredite gördük ne izin. Atlar giderdik. Şimdi moda oldu akredite. Amerikan başkanı Trump bile koca CNN’e posta koyup akredite uygulamaya başladı. Artık siyasetin basına, yani halkın merak ettiği soruları yönelten kişilere tahammülü yok. Bu belki de güç erezyonundan kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Ekspres Gazetesi’nin sevimli muhabiri Ümit Ulus arkadaşımızda böyle bir uygulamaya tabi tutuldu. AK Parti’de belediye başkan aday adaylığını açıklayan İsmail Çoban’ın basın toplantısına herkes davet ettiler. Tabi Ümit’te gitti. Gitmek zorunda işi o. Birde davet gelmiş. Artık davetler eskisi gibi yazılı olmasa da maille, watsapla yada telefonla yapılıyor. Yapılmasa da duyup ta gidebilir. İşi o. Haber kovalayacak. Kimsenin neden geldin demeye hakkı yok..

Ümit gitti ve hiç hoş olmayan bir kovalama ile karşılaştı. Yani AK Parti Altıeylül İlçe Başkanı Ayhan Atahan kendince akredite uyguladı. Devlet büyüğü mübarek. Ümit’te beim orduevinde çabaladığım gibi çabaladı, ama her zaman kendilerine lazım olacak olan basını kapı dışarı etti Atahan efendi.

Neden böyle çirkin bir tavra girdi söyleyeme gerek yok. Hakkında çıkan bir takım haberler. Sen siyasetçisin hakkında her şey yazılacak. Yani kamuya malolmuşsun. Eleştiriyi de kaldıracaksın, hakkında çıkan bir takım ithamları da. Yapabileceğin ya yargı, yada iddialar hakkında basın açıklaması yapmak.

Unutma ki, bugün kapı dışarı ettiğin basına yarın muhtaç olursun. Gel haberimizi yap diye takla atarsın. Sen gidicisin, sürekli o makamda kalmayacaksın. Ama Ümit gibi arkadaşlar, başka işi olmadan gazetecilik yapanlar senin gibi çoook insan görecek.

Hadi iyi haftalar..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu