GündemEkonomi

Başkan Bekki Enflasyonu Değerlendirdi

Başkan Bekki Enflasyonu Değerlendirdi

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki “İçinden geçtiğimiz süreçte ekonomide birinci öncelik fiyat istikrarıdır” dedi. Bekki başta gıda enflasyonu olmak üzere ekonomide fiyat istikrarı konularında açıklamalarda bulundu.

 “FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN ADIMLAR ATILMALI”

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de 2020 yılını zor geçirdiğini,  2021 yılında aşı gelişmeleri umutlarına rağmen zor bir yıldan geçileceğinin farkında olduklarını, ekonomide bir taraftan pandemi kaynaklı sorunlarla ve işsizlikle mücadele ederken, diğer taraftan da fiyat istikrarını ve finansal istikrarı sağlama adına adımlar atılması gereken bir dönemden geçildiğini ifade eden başkan Bekki konu ile ilgili şunları söyledi.

 “BİRİNCİ SIRADA FİYAT İSTİKRARI”

Başkan Abdullah Bekki: “Enflasyonla mücadele konusunun kamuoyunda daha doğru bir zeminde tartışılmasında fayda görüyoruz. İçinden geçtiğimiz süreçte ekonomide birinci önceliğin fiyat istikrarı olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankamızın, para politikasında gereken tüm adımları kararlı bir şekilde atmasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Diğer taraftan enflasyonla mücadelenin yalnızca para politikası ile sağlanamayacağını, bunun bütünsel bir iktisadi çerçevede ele alınması gerektiğini düşünüyorum.

 “YÜKSEK FİYAT ARTIŞLARI GÖRMEKTEYİZ”

Özellikle maliye politikası tarafından, bu sürece destek veren kapsamlı bir programın netleşmesi de enflasyonla mücadele sürecine katkı sağlayacaktır. Enflasyon dinamiklerine uzun yıllar itibariyle baktığımızda, sorunun temelinde yalnızca kur hareketleri, beklentilerin yönetilemeyişi ya da atalet gibi sorunlar değil, gıda gibi bir takım önemli sektörlerde de mikro reform eksikliğinden kaynaklanan yüksek fiyat artışları görmekteyiz.

 “REFORM SÜRECİNE İHTİYAÇ VAR”

Özellikle gıda gibi bir kalemdeki fiyat artış sorununu, yalnızca para politikası perspektifinden değerlendirmek eksik. Gıda ve tarım gibi sektörlerde verimliliği artırıcı, katma değer sağlayıcı yeni bir reform süreci lazım. Çok daha fazla üretir hale getirilmesi için çalışmaların yapılmasına ihtiyaç var. Bu sektörlerdeki sorunlar ve atılması gereken kararlılık gösterilememiştir.

 “KAYNAĞA İNEN ADIMLAR FAYDA SAĞLAR”

Rekabet ve serbest piyasa işleyişini sekteye uğratmadan, sorunun kaynağına inen adımların atılması fayda sağlayacaktır. Uzun vadede mikro reformları her erteleyişimiz, bizlere daha yüksek bir gıda enflasyonu olarak geri dönmektedir. Ülkemizde enflasyon çift hane %15’lere yakındır.

 “REHAVET İÇİN TEK BİR GÜN DAHİ YOK”

Ekonomide daha fazla maliyete ve bunu takiben de kaynak israfına sebep olmaktadır. Türkiye ekonomisinin özellikle içinde bulunduğumuz bu ilk yarıda rehavete kapılabileceği tek bir gün dahi yok maalesef. Tüm bu adımları atarken de sabırlı ve kararlı olmamız gerekmekte. Fiyat istikrarını sağladığımız noktada da hem yatırımların arttığı, hem sağlıklı büyümeye kavuştuğumuz yeni bir dönem başlayacaktır. Bu mücadelede başarılı olursak, yakın zamanda ekonomimizin kalkınma sürecine girdiği, hepimizin ülkece arzu ettiği güçlü iktisadi ortama kavuşacağına da inanıyorum.”

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu