Başkan Dikici: “Barış İstiyoruz”

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Betül Dikici açıklama yaptı.
Yurtta Barış Dünyada Barış İstiyoruz!
Başkan Dikici: “Barış İstiyoruz”. Dikici konuşmasına, “İnsanlık tarihinin en büyük yıkımlarından biri olan 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı 1 Eylül 1939’un 84. yılında, aynı acılar bir daha yaşanmasın. Savaşlar dursun, silahlar sussun diye bir kez daha Dünya Barış Gününü kutluyoruz.” Sözleriyle başladı.
Sözlerine “Yaşanan onca yıkım ve vahşete rağmen, dünya üzerindeki savaş, çatışma ve şiddet bir türlü son bulmuyor. Sınırsız bir sömürü arzusuyla işleyen küresel kapitalist düzen, dünya halklarını birbirine kırdırmaya, kan dökmeye devam ediyor.
Başta Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde emperyalist güçlerin körüklediği savaşlar ve iç çatışmalar yaşanıyor. İnsanlar evlerinden, şehirlerinden, ülkelerinden göç etmek zorunda kalıyor. Böylece insan onurunu ayaklar altına alan şartlara mahkum ediliyor. Her türlü sömürüye maruz kalarak yaşamaya mahkûm ediliyor. Savaş bizden uzakta değil, emperyalizmin güç ve kar hırsıyla hepimizin hayatını her an tehdit eden bir olgu ve hemen yanı başımızda duruyor.” Şeklinde devam etti.
‘Savaşa Hayır’
Ayrıca, Başkan Dikici konuşmasında savaşa hayır diyerek dünyada barışın altını çizdi. “Sonucu ne olursa olsun kazananı daima emperyalist odaklardan bıktık. Kaybedeni ise tüm insanlık olan bu savaşlardan artık bıktık ve yorulduk. Barışa ve kardeşliğe olan özlemimiz ve ihtiyacımız her geçen gün katlanarak büyüyor. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının hemen eşiğindeyken, 1 Eylül vesilesiyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucu söylemlerinden olan ‘Yurtta barış Dünyada barış’ sözünü inatla ve ısrarla dile getiriyoruz.
Ancak biliyoruz ki ‘savaşa hayır’ demek, ‘barış talep etmek’ tek başına yeterli değildir. ‘Savaşa hayır’ demek, aynı zamanda emperyalizme dur diyebilmektir. Emperyalist güçlerin tüm dünyayı tahakküm altına alma hırsına ve enerji kaynaklarını kontrol etme arzusuna dur diyebilmektir.” Diyerek barışın önemine dikkat çekti.
1 Eylül Dünya Barış Günümüz Kutlu Olsun
Dikici sözlerine “Barış için mücadele etmek ancak ve ancak eşit, özgür, adil bir ülke ve dünya talebiyle mümkündür. Bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları olarak, çatışmaların ve silahların sustuğu bir ülke istiyoruz. Dahası komşularıyla barış ve dostluk içinde yaşayan bir ülke istiyoruz. Sınırları içinde yaşayan farklı inançların, kültürlerin, kimliklerin barış içinde kardeşçe yaşayabildiği bir ülke istiyoruz. Bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları olarak bizler “yurtta barış, dünyada barış” istiyoruz!
Silahın ve şiddetin yarattığı korkuya karşı, barışın umuduna ihtiyacımız var. Ayrıca içinden geçtiğimiz bu tarihsel eşikte, gerçekten demokratik, eşit, özgür, adil bir ülkede yaşamak istiyoruz. Dünyada yaşayabilmek için, tüm insanları barış umudunu büyütmeye çağırıyoruz. 1 Eylül Dünya Barış Günümüz kutlu olsun diyoruz.” Diyerek son verdi.
Başkan Dikici: “Barış İstiyoruz”
Haber: Alper Çobanoğlu