Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Başkan Mesut Ergin Bakanlığa Soruyor: Karaayıt’ta On Gün İçinde Ne Değişti?

Başkan Mesut Ergin Bakanlığa Soruyor: Karaayıt’ta On Gün İçinde Ne Değişti?

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, kırsal mahalle Karaayıt’ta mera komisyonu tarafından on gün içinde alınan iki ayrı karara tepki gösterdi. Başkan Ergin, Ayvalık Belediyesi olarak hukuk zemininde ve her koşulda sonuna kadar mücadele edileceğini söyledi. Ergin, “Karaayıt’ta hayvancılıkla geçimini sürdüren vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan bu son karar,  her türlü izahtan uzak ve tamamen keyfi bir uygulama olduğu inancıyla biz de kınıyoruz Mevcut duruma ve gereksinimlere aykırı olan, bölge insanına değil de maden şirketine hizmet ettiği apaçık ortada olan bu karara karşı hukuksal zeminde mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Zehirli atık Madra Barajı’na taştı

Karaayıt’ta bulunan Bilfer Madencilik’e ait demir madeninin bölgede yarattığı tahribatın çevreye duyarlı vatandaşların ve Ayvalık Belediyesi tarafından yakından takip edildiğinin altını çizen Başkan Ergin, “Yakın zamanda bu madenciliğe ait atık/pasa depolama sahasında meydana gelen göçük nedeniyle tonlarca atık hemen yanı başındaki dereye taşmış, derenin taşıdığı bu zehirli atık Madra Barajı’na kadar taşınmıştır. Sulama amaçlı olarak kullanılan bu barajdan da tarımsal ürünlere karışması ve bu ürünleri kullananların sağlığı için risk oluşturması söz konusudur. Madende cevherin işlenmesi için kullanılan kimyevi maddeler ile bunların atıklarının tesisin yanındaki Karaayıt Mahallesi’nde yaşayan köylülerimizi zehirlediği, atıkların kaynak suyuna karıştığı, bu mahallemizde kanser vakalarının büyük bir artış gösterdiği sıklıkla dile getirilen sonuçlar” dedi.

Pandemi sürecinde kapalı kapılar ardında

Konuya duyarlı çevre örgütlerince anılan tesisin işletme izninin iptali için açılan ve Ayvalık Belediyesi’nin de müdahil olarak katıldığı davanın halen sürdüğünü hatırlatan Belediye Başkanı Mesut Ergin, maden şirketi tarafından atık depolama alanının genişletilmesi için başvuru yapıldığını hatırlattı. Bölge halkı ve çevreci örgütlerin tepkisi ile ÇED toplantısı yapılmadan, buna rağmen pandemi sürecinde ve kapalı kapılar ardında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan  ÇED uygunluk raporu verildiğini dile getiren Ergin şöyle devam etti:

Alınan kararın izahı yoktur

Bu karara maden şirketi tarafından itiraz edilmesi üzerine 10 gün sonra alelacele toplanan mera komisyonu bu kez her nasılsa maden şirketinin talebi gibi anılan sahanın mera vasfından çıkartılması kararını vermiştir. 10 gün içinde ne değişmiştir ki bölgede yaşayan insan ve bunların yetiştiricilik yaptığı hayvan sayısı eksilmemişken mera gereksinimi ortadan kalkabilmiştir. Alınan kararın izahı yoktur. Nitekim bölge kırsal mahalle muhtarlarımız duruma şiddetle karşı çıkmış, Komisyon üyesi sıfatıyla Balıkesir Ziraat Oda Başkanı muhalefet şerhi koymuştur.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu