BASİAD Başkanı Savaş; “İnşaat Dışı Sektörlerde İstihdam Daralıyor”
BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, Balıkesir'de son bir yılda sigortalı çalışan sayısının 3 bin 918 kişi azaldığını ve EYT düzenlemesinin bu düşüşte etkili olduğunu açıkladı
BASİAD Başkanı Savaş; “İnşaat Dışı Sektörlerde İstihdam Daralıyor”
BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, Balıkesir’de son bir yılda sigortalı çalışan sayısının 3 bin 918 kişi azaldığını ve EYT düzenlemesinin bu düşüşte etkili olduğunu açıkladı
Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Savaş, Balıkesir’de sigortalı çalışan verilerini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Balıkesir’de sigortalı çalışanların sayısında son bir yılda 3 bin 918 kişilik bir azalma yaşandı. Bu durumun, özellikle emek yoğun sanayi tesislerini olumsuz etkileyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden kaynaklandığını belirtti.
Balıkesir’de ve Türkiye genelinde istihdam piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Savaş, SGK verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, 2023 yılı Mart ayında 216 bin 397 olan sigortalı çalışan sayısının, 2024 yılı Mart ayında 3 bin 918 kişi azalarak 212 bin 479’a düştüğünü ve bu kaybın yıllık yüzde 1,8’lik bir daralmaya denk geldiğini söyledi.
Savaş, “Balıkesir’in sigortalı çalışanları, ülkenin toplam çalışanlarının yüzde 1,3’ünü oluşturuyor. İnşaat sektörü güçlü istihdam görünümünü korurken, inşaat dışındaki ana sektörlerde istihdam daralma eğiliminde. EYT düzenlemesi nedeniyle emek yoğun sanayi tesislerimiz yetişmiş teknik eleman kaybı yaşadı ve bu durum Balıkesir üretiminde olumsuz bir etki yarattı” dedi.
Ayrıca, kayıt dışı göçmen istihdamının da istihdam kaybında etkili olduğunu belirten Savaş, Balıkesir’deki iş gücü piyasasının bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Ülke genelinde sigortalı ücretli çalışan sayısında yıllık yüzde 3,1’lik (524.768) azalma yaşandığını, esnaf ve çiftçi grubunda ise yüzde 5,4 oranında düşüş olduğunu ifade etti.
Savaş, inşaat sektörünün istihdamda yüzde 8,6’lık yıllık artışla güçlü bir görünüm sergilediğini, ancak imalat sektöründe yüzde 7,9, toptan ve perakende ticaret sektöründe ise yüzde 3,0 daralma kaydedildiğini belirtti. İnsan sağlığı hizmetlerinin ise 114.667 çalışan ile en fazla istihdam kaybı yaşayan sektör olduğunu söyledi.
Son olarak, BASİAD tarafından yapılan Finansmana Erişim Anketi’ne de değinen Savaş, pandemi döneminde başlayan finansmana erişim sorununun hala devam ettiğini ve işletmelerin sermaye ve yatırım finansmanı bulmakta zorlandığını belirtti. Bu durumun da istihdam piyasasında olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.
Temmuz 2024 Tüketici Güven Endeksi
Bülten