Gündem

  BATI ALMANYA’DA İKİ GÜN

Birçoğumuzun vardır Almanya’da yaşayan göçmen akrabaları . Bizim teyzelerden biri Frankfurt’ta diğeri Münih’te olunca , bu gezimizin adını  ‘ Almanya ’daki Teyzeleri Ziyaret ’ koyduk . Bu ziyaretin en büyük artılarından biri ; Avrupa’nın ortasında , ev yapımı Türk yemekleri yemek , Türk usullerince ağırlanmak ( insan gurbette olunca özlüyor kültüründen olan herşeyi ) , diğeri ise şehri bilen , yıllardır orada yaşayan kişilerin rehberliğinde gezmek oldu. Ae1975D6 City 26939 15516Fe0259

İlk Durak Münih , Günay Teyze

Avrupa’nın en gelişmiş ilk üç ülkesinden olan Almanya’nın , refah düzeyi en yüksek şehirlerinden Münih , ulaşım sistemindeki kolaylıklar , cadde ve sokakların muntazam dizilimi ve hepsini kapsayan bir Alman disipliniyle birleşince tıkır tıkır işleyen bir saati andırıyor adeta. Almanların meşhur Octoberfest’lerinde en çok turist ağırlayan şehirlerin başında gelen bu Bavyera başkenti , biralarıyla adından söz ettiriyor . 500 yıldır şehrin merkezinde hizmet veren bira evi Hofbrahaus her daim kalabalık . Bölgenin en lezzetli biralarının yanında eşlik eden Alman sosisleri (bratwurst) ve Pretzel’ler (Kıvrık alman çöreği) burada en çok tüketilen yiyecekler listesinde ilk sırada. Şehrin en güzel yerlerinden İngiliz Bahçesi içinde bulunan Eisbach ırmağında , kışın dondurucu soğuğunda  akıntıya karşı sörf yapanlara rastlamak , Münih’te beni en çok şaşırtan manzaralardan biri oldu. Eklemeden geçmeyelim , bu güzel peyzaj harikası bahçede , tezgahlarda satılan sıcacık kavrulmuş tarçınlı bademler de Bavyera’nın en güzel kış lezzetlerinden.

Münih denince akla ilk gelenler ; FC Bayern München (Futbol Takımı) ,  Allianz Arena (stadyum)  , BMW Müzesi , Neuschwanstein Şatosu (Masallardaki şatoların gerçek olduğuna kanıt niteliğinde ) , Linderhof Sarayı , Nymphenburg Sarayı , Marienplatz ( şehrin merkezindeki ana meydan ) , New Town Hall (Marienplatz’da bulunur) , Munich Residenz , Frauenkirche (Tepesinden panaromik şehir manzarası görülen dev katedral ) Mnchen

Son Durak Frankfurt , Fadik Teyze

Frankfurt , Main Nehri kıyısında kurulmuş bir şehir. Günümüzde Avrupa’nın Bankalar Merkezi , Almanya’nın beşinci en büyük şehri . Tüm bunların yanısıra büyük yazar Johann Wolfgang von Goethe ‘nin doğduğu şehir . Goethe’nin hayat perspektifinden yola çıkarak , bu şehrin tarihine ışık tutan film Goethe’nin İlk Aşkı , Frankfurt gezisi öncesi şehir ve Goethe hakkında fikir sahibi olmak için minik bir önizleme oluyor. Gothe’nin doğup büyüdüğü , Faust romanını yazdığı ev de Frankfurt’ta müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Sanata oldukça önem veren bu şehirde 40 a yakın müze ve 120 ye yakın sanat galerisi yer almakta. İkinci Dünya Savaşı’nda büyük tahribata uğramış olan operanın , halkın kendi arasında topladığı paralarla restore ettirilmesi ve yine İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olmuş Saalgasse Sokağı ’ ndaki evlerin , belediye tarafından her birinin farklı bir mimara verilmesi sonucu birer sanat eserine dönüşmesi  , burada sanatın hak ettiği değeri gördüğünün birkaç kanıtıdır aslında.

Altstadt (OldTown) Bölgesinin merkezinde bulunan , Frankfurt’un simgesi haline gelmiş ortaçağ binalarından Römer (Belediye Binası ) en meşhur olanı. Bu bölgede bulunan Adalet Çeşmesi , geçmişte kralların taç giydikten sonra halka şarap dağıttığı yermiş . İlk protestan kilisesi olarak bilenen St. Paul Kilisesi ve Kutsal Roma – Germen İmparatorları’nın taç giydiği Frankfurt Katedrali de yine bu bölgede , Altstadt’ta bulunur . Demokrasi Binası her ne kadar tarihte ‘ ilk kez Alman parlamentosunun toplandığı yer ’ olmak gibi bir öneme sahipse de artık bambaşka bir amaca hizmet ediyor. Her yıl Goethe’nin doğum gününde verilen , dünyanın en prestijli ödüllerinden Goethe Ödülleri  , Yaşar Kemar ve Orhan Pamuk ’a bu binada verilmiştir.

Frankfurt’un meşhur Elma Şarabı Evi Zum Gemalten Haus , Palmengarten (Frankfurt’taki en büyük yeşil alanlardan ) , Eisener Steg (Demir Köprü) Frankfurtta görülmesi gereken diğer yerlerden sadece birkaçı .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu