Gündem

  BATUM

Gürcistan ‘ ın  özerk bölgelerinden Acara Cumhuriyeti ‘ nin başkenti , aynı zamanda da Artvin ‘ in  komşusu Batum’dayız bu hafta . Tipik Karadeniz coğrafyası özelliklerini barındıran bu şehirde hava oldukça nemli ve yağmurlu  , deniz hırçın dalgalı . Gürcistan ‘ ın sadece Karadeniz ’e kıyısı olması nedeniyle Batum , Gürcülerin en gözde tatil yeri haline gelmiş . Hal böyle olunca da Batum ‘ a ,  sezon açıldığında yani yaz aylarında gitmek isabetli olacaktır.

Kumarhanelerle ve gece hayatıyla bölgenin cazibe merkezi haline gelmiş olsa da kendine has doğal birkaç güzelliği var bu küçük şehrin. Avrupa tarzında inşa edilmiş meydanları  ( Tiyatro Meydanı , Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı ) , Bohemya mimarisinden esinlenerek yapılmış Astronomik Saat , şehrin bir ucundan diğer ucuna uzanan , yürümesi son derece keyifli  Batum Bulvarı ( kordon ) , kordonda yer alan ve  İzmir’ dekini anımsatan saat kulesi Chacha Tower , Azeri yazar Kurban Said’in kaleme aldığı romanının baş karakterlerinin trajik aşk hikayelerinden esinlenerek yapılmış Ali ve Nino Heykeli , Gürcü harfleriyle bezenmiş Alfabe Kulesi adeta Batum’un simgeleri haline gelmiş yapılar . Şehrin iç kısımlarında kalan en işlek cadde Zurab Gorgiladze Caddesi ve içindeki gölet sebebiyle güneşli havalarda Gürcülerin akın ettiği 6 Mayıs Parkı da gelmişken görülmesi gereken yerlerden . Doğa ve botanik tutkunları için ise buranın en cazip yeri ,  yüzlerce bitkiye ev sahipliği yapan dev Botanik Bahçesi oluyor. Şehri tepeden görmek isteyenler için bir de telefirik imkanı var Batum’da.

Benim için Batum’u diğer yerlerden ayıran en belirgin özelliklerin başında ; halkın , önünden geçtiği her kiliseye karşı saygı gereği eğilip istavroz çıkaracak kadar dinine ve siyah renge düşkün olması geliyor . Buradaki Gürcü halkına ve günlük yaşantıya dair daha çok bilgi edinmek isteyenler Etnografya Müzesini gezebilirler. ( Şehirde pek çok başka müze ve sanat merkezi de bulunmakta )

Yeme – İçme

Çoğu Karadeniz şehrinde olduğu gibi Batum’da da tüketilen sıcak içeceklerin başında çay geliyor. Chaynik  isimli Ukrayna menşeili antika cafe , Batum’da en beğendiğim cafe oldu diyebilirim . Zurab Gorgiladze caddesindeki Koklozina adlı minik tatlıcı dükkanında her çeşit yöresel tatlı bulabilirsiniz . Tiyatro Meydanı yakınlarında bulunan Cafe Rennes de güzel dekore edilmiş , keyifli bir mekan . Başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri burada en çok giden yiyeceklerden .  Memed Abashidze caddesindeki BK Restaurant da güzel bir akşam yemeği için ideal.

Not : Batum Bulvarı’nda yer alan Ali & Nino heykelinin hikayesini konu alan (2015, Türk – Gürcü – Azeri ortak yapımı ) aynı adlı filmi izlemenizi tavsiye ederim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu