GündemDünyadan HaberlerEğitim

BAÜN, Fen Lisesi Öğrencilerini Nanoteknoloji ile Buluşturuyor

Balıkesir Üniversitesi, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi kapsamında Balıkesir’den Fen Lisesi öğrencilerini “Görünmeyen Dünyada Yolculuk: Deneyden Deneyime Bir Nanobilim Entegrasyon Projesi” kapsamında “Nanoteknoloji” ile buluşturuyor.

16-21 Temmuz 2018 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde gerçekleştirilecek proje kapsamında Balıkesir’deki Fen Liselerinden 40 öğrenci nanoteknoloji araştırmalarında kullanılan ileri teknoloji cihazları yerinde görerek, kullanarak ve deneyler yaparak alan hakkında bilgi sahibi olacaklar. Katılımcı öğrenciler proje ile bir taneciğin nano boyuta indirilmesinde kullanılan sistemler, bir taneciğin nano boyutunun nasıl ölçülebileceği, bir taneciğin gözenekli olup olmadığı ve gözenek boyut analizinde kullanılan sistemler hakkında bilgiler edinecekler.

Ayrıca bir nano malzemenin termal özelliklerinde meydana gelen değişimin belirlenmesinde kullanılan sistemleri, su tutmayan malzemelerin analizinde kullanılan cihazları yakından tanıyacak olan öğrenciler, DNA gibi bazı biyolojik örneklerin boyutunun nasıl nanometre boyutunda olduğu gibi konularda da gözlemler ve deneyler yapacaklar.

Proje yürütücüsü Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan, gerçekleştirilecek projenin uygulamalı nanoteknoloji alanında Türkiye’de bir ilk olacağını belirtti. Prof. Dr. Mehmet Doğan; “3 Profesör, 3 Doçent, 5 Öğretim Görevlisi akademisyen ile 5 rehber, 1 tekniker ve 1 sağlık personelinin katkılarıyla gerçekleşecek projenin amacı; nanobilim ve nanoteknoloji konularına Fen Lisesi öğrencilerinin ilgisini çekmek, öğrenciler arasında farkındalık oluşturmak, öğrencilerin temel bilimlere ilgilerini artırmak, bilimsel kavram ve süreçleri daha iyi anlamalarına, temel bilimlerin temel prensiplerinin bu bağlamda nasıl işlediğini fark edip günlük hayat ile ilişkilendirmelerine, merak ve ilgi ile olaylara yaklaşmalarına, araştırma ve sorgulamanın önemini kavramalarına, bilim ve teknoloji alanında meslek seçimlerinde bilinçli ve toplumda duyarlı birer birey olmalarına yardımcı olmaktır.

İlgili Makaleler

Projede akademisyen ve öğrencilerden oluşan bir çemberde, sorgulayan ve düşünen, konuları bilimsel bakış açısı ile irdeleyebilen, araştırmacı, yaratıcı fikirleri ve çözümleri olan, problem çözme becerisini kullanabilen, teknolojiyi takip eden özgüveni yüksek öğrencilerin ve geleceğin bilim insanlarının ülkemize kazandırılması amaçlanmıştır” dedi.
Projenin açılışı, 16 Temmuz 2018 Pazartesi günü saat 10.30’da Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu