GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

BAYRAM O BAYRAM OLA

Ramazan ayı boyunca orucu, kötülüklere karşı kalkan edindik. Gecenin karanlığını sahurlarımızla, namazlarımızla aydınlattık.

Tefekkürü, sabrı, şükrü öğrendik. Kardeşlerimizin dertleriyle dertlenmeye başladık. Bir aydır yaşadığımız iftar sevincimiz, bayram sevinciyle birleşti. Bugünlerde her iki mutluluğu birlikte yaşıyoruz. Beklediğimiz şeker değil Ramazan bayramı. Ramazan ufkumuzu, kazanımlarımızı çocuklarımızın sevinç kaynağı şekere indirgeyip heba etmeyelim. Bizim dini bayramlarımız ibadettir, zikirdir, tekbirdir, duadır, sıla-ı rahim, paylaşma, huzur ve umuttur. Bayramlarımız, aynı mabette, aynı safta, aynı inancın şuurunda olarak yüreklerimizi birleştirdiğimiz günlerdir. Bayramlarımız, kırgınlık ve dargınlıklarımızı bitirdiğimiz günlerdir. Bayramlarımız, birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirdiğimiz günlerdir.

Bu bayram, huzur ve esenliğin bayramıdır. Bu bayram, Allah’a gönülden teslim olmuş müminlerin bayramıdır. Bu bayram, Kur’an ile yenilenmenin bayramıdır. Geliniz! Bugün, aynı sofrada sevindiğimiz gibi, aynı kıblede buluştuğumuz gibi, aynı Peygamber’de birleştiğimiz gibi, aynı Kitab’a inandığımız gibi kardeş olalım. Bizi birbirimize düşürmek isteyenleri utandıralım, ayağımıza dolamaya çalışılan bütün tuzakları bozalım.
Geliniz! Cennet vatanımız için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve geçmişlerimizi rahmetle yâd edelim. Gönlümüzü birbirimize açalım, muhabbetle kucaklaşalım ve bayramlaşalım. Varlık sebebimiz olan anne-babalarımıza, hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimize, evlerimizin canlı bayramları olan çocuklarımıza bayramın coşkusunu tattıralım. Gelin, bayram yapamayanlara da bayram yaptıralım. Yaralı gönülleri, bitap düşmüş yürekleri onaralım.

Bayram, konukların her daim “Tanrı Misafiri” olarak ağırlanmasıdır.

Bayram, mezar ziyaretinde cümle geçmişlerle geçirilen güzel günlerin hatırlanmasıdır.

Bayram, bayram namazı sonrası birbirlerini tanımayan insanların tokalaşmasıdır.

Bayram, insanları incitmeden, kalp kırmadan geçirilen günün adıdır.

Bayram, ümitsizliğin mağlup olduğu, yaşama sevincinin galip geldiği anlardır.

Bayram, sevgidir, aşktır, dostluktur, riyadan uzaklaşmadır.

Bayram sohbet ile taçlandırılmış hatırı bin yıl sürecek mis kokulu kahvelerin yudumlandığı anlardır.

Can bula cananını,bayram o bayram ola, Kul bula sultanını, bayram o bayram ola,
Hüzn-ü keder def ola,dilde hicap ref ola, Cümle günah af ola, bayram o bayram ola.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Karesi ve Balıkesir halkı olmak üzere yüce milletimizin ve İslâm âleminin mübarek Ramazan bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu