GündemKöşe Yazıları

BAYRAM NE ZAMAN? YAKLAŞIYOOOR…

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Pazartesi 20 Ağustos arife günü resmi tatil. Dolayısıyla bayram günü için 4 gün eklersek ve cumartesi Pazar zaten tatil dersek tamı tamına haftasonları ile birlikte 9 günlük bir tatil kapıda.

Bayram ve merak edilenlere dair birkaç bilgiyi bugün sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle kurbanını memleketinde kesecek binlerce çalışan gözünü resmi açıklamalara çevirdi. Arefe gününün pazartesi gününe denk gelmesi sebebiyle Çalışanlar kurban bayramı tatilini yüksek ihtimal ile 9 gün yapacak. Dolayısıyla tatil planları yapılmaya şimdiden başladı.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde yer alan dini günler takvimine göre Kurban Bayramı’nın;
-1. günü 21 Ağustos Salı 2018,
-2. günü 22 Ağustos Çarşamba 2018,
-3. günü 23 Ağustos Perşembe 2018,
-4. günü 24 Ağustos Cuma 2018, olarak belirlenmiş.

KURBAN BAYRAM TATİLİ NE KADAR?

2017 yılındaki Kurban Bayramı 30 Ağustos ile birleştiği için 11 gün tatil yapma şansı bulan çalışan kesim, 2018’de de Kurban Bayramı’nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı’nın arifesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı’nda yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.

AREFE NEDİR? BU GÜNDE NELER YAPILMASI GEREKİR?

Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat’ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır.Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat’tan Müzdelife’ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat’ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va’z dinleme, Kur’ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur” buyurmuş, yine “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur” dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu