GündemKöşe Yazıları

Bayramda Şekerinizi Tarçınla Dengeleyin

Bayramda Şekerinizi Tarçınla Dengeleyin

 

Ramazan’da tutulan oruç sayesinde Allah kabul etsin hem ibadet görevimizi yerine getirmiş olduk hem de bedenimize bir nevi detoks uyguladık. Ancak Ramazan sonrası eski beslenme alışkanlıklarımız bizi bekliyor. Bu konuda irademize sahip olmak gerekecek. Özellikle de kahvaltılarda bal, reçel, marmelat, beyaz ekmek ve hamur işleri gibi basit şeker içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu yiyecekler glisemik indeksi yüksek olup kan şekerini hızlıca yükseltir ve sonrasında düşürür. Yaşanan bu ani kan şekeri düşüklüğü de daha erken acıkmamıza neden olur. Açlığımızı bastırmak için abur cuburlar yedikçe de Ramazan’da verdiğimiz o güzelim kilolar yeniden bedenimizle buluşur. Bu nedenle, kahvaltıdan önce aç karnına “2 dilim kabuklu limon ve 1 adet kabuk tarçın” ile hazırlayacağımız bir bardak ılık su içmek hem metabolizmamızı canlandıracak hem de kan şekerimizin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Limon ve tarçın, kan şekeri düzenleyici etkisi ile gün boyu karşılaşacağımız tatlıya olan isteğimizi de azaltacaktır.

Bunlara ek olarak, kahvaltımızda glisemik indeksi düşük yiyeceklere ve proteince zengin besinlere yer vermekte fayda var. Bu amaçla yumurta, peynir, çiğ sebzeler ve tam tahıllı ekmekler yemek hem bizi uzun süre tok tutar hem de kan şekerimizi dengeler. Meyve suyu yerine de az yağlı süt veya şekersiz çay tercih edilebilirler. Bu arada içtiğimiz çaya çubuk tarçın, süte de toz tarçın eklemek sağlığımız için oldukça yararlı olacaktır.

 

Tarcin Kan Sekeri

***

Tabi Ramazan Bayramı boyunca eş dost ve akraba ziyaretlerinde ikram edilen tatlıları da unutmamak lazım. Aşırıya kaçmadan günde 1-2 dilim tatlı yemek bir problem oluşturmaz. Bununla birlikte ağır hamur işleri, şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih etmekte fayda var. Sütlü tatlılar, kan şekerini şerbetli tatlılara göre daha çok dengede tutar. Yine sütlü tatlıların üzerine toz tarçın eklemeyi de unutmamalıyız.

Son olarak Ramazan Bayramı’nda şekerli ve asitli içecekler yerine şekersiz çay veya kahve tercih etmek daha sağlıklı bir davranış olacaktır. Yeşil çay ve ayran gibi içeceklerin de kan şekerini dengelemede önemli olduğunu hatırlatmak isterim.

Uyarı: Tarçının kan sulandırıcı etkisi olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ciddi risk oluşturabilir. Ayrıca ilaç kullanan şeker hastalarında, tarçın bu ilaçların etkisini arttırabilir ve kan şekerinin aşırı düşmesine sebep olabilirler.

Bu vesileyle tüm dostlarımın Ramazan Bayramını tebrik eder, sağlıklı günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu