GündemKöşe Yazıları

BAYRAMINIZ NASIL GEÇECEK?

Bayramlar kimisi için tatil fırsatı kimi içinse sevdiklerini görebilme umuduyla çıkılan yolculukların başlangıcına sebep oluyor.

Elbette ki güzel ve harika geçmeli. Bayram Herkes için apayrı bir değer taşıyor. Herkes gönlüne göre Bayramı geçiriyor. Kimi denize giriyor kimi akraba ziyaretleri yapıyor yada yol gözleyeni varsa onları yalnız bırakmamanın gayretine giriyor. Bayramı evinde geçirenler misafir bekliyor.

Biz mi? Biz Balıkesir’de Bayram da çıkan tek gazeteyiz. Hem şanslıyız hem şanssız bakış açısına göre değişkenlik gösterebilen bir durum. Ama işini seven sevdiklerini de işini de aradan çıkarabiliyor. Bir yol buluyor kısacası. Bayramı heyecan içinde geçiriyoruz. Bayramlaşmalar, kazalar, sevinçler ve hüzünlü haberlerin yanı sıra hayata dair ne varsa haberlerimizde adeta yanıt buluyor. Ben kendi adıma şanslı olduğumu düşünüyorum. Bu arada minik bir bebeğim oldu. Hem ona hem de azar azar yazılarıma devam edebiliyorum. Mutluyum. Bu bayramda sizlerle olduğumuz için MERHABA Gazetesinin de bir parçası olduğum için gururluyum. Bayramınız daha şimdiden kutlu olsun diyorum. Bayramda yine görüşeceğiz ve sizlere bayram kahvelerini yudumlarken sohbetlerinizin yanında bizi de almayı unutmayın diyorum. Merhaba bu bayramda sizinle…
Bayramın özü şu;

Dini bayramların toplumsal kaynaşma, birlik ve dayanışma açısından önemli bir rolü var. Örneğin, ramazan ayı ve bu ayın sonunda gelen Ramazan Bayramını düşünelim. Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar. İftar davetleri düzenler, teravih namazlarına katılırlar.

Oruç ayının sonuna yaklaşıldığında da çocuklar için yeni giysiler alır, bayramda gelenlere ikram etmek amacıyla hazırlıklar yaparlar. Şeker, kolonya, gül suyu vb. alınıp tatlılar hazırlarlar. Bayramın birinci günü sabah ezanıyla kalkılır. Namaz için camiye gidilir. Bayram namazından sonra genellikle camilerde bayramlaşma olur. Bunun ardından herkes evine gider. Evlerde küçükler büyüklerin ellerini öperler. Onlara harçlık veya hediye verirler. Öncelikle ailede bulunan herkes birbiriyle bayramlaşır. Evlerde Allah’ın emrine uyarak oruç tutmanın, ramazan bayramına ulaşmanın sevinci yaşanır .Bayramda komşular, akrabalar, dost ve arkadaşlar ziyaret edilir. Onların bayramları kutlanır. Herşey hatırlanmak için ve bu maneviyatı tatmak için.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu