Köşe Yazıları

BAYRAMLAR HER DAİM GÜZELDİR: HERKESE İYİ BAYRAMLAR!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet bu hafta kurban bayramı; biraz kovid-19 stresi bizi tedirgin etse de tüm tedbirlerimizi alarak bayrama giriyoruz. Bayramlar iyidir, insanı rahatlatan, mutlu eden günlerdir. İşte belki bu bayramda bizim biraz kovid stresimizi azaltır. Daha şimdiden büyük-küçük herkese güzel, mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim.

Kurban bayramı hem bayram coşkusunun yaşandığı hem de bol bol etin tüketildiği bir bayramdır. Bu nedenle size et tüketimi ile ilgili birkaç öneride bulunmak istiyorum.

İlk yapmamız gereken kurban etini birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketmek olmalıdır. Hatta bu süre ne kadar uzarsa o kadar sağlıklı bir et elde edeceğinizi size hatırlatmak isterim. Bu küçük hatırlatma sonrası size asıl bugün anlatmak istediğim şey fazla et tüketiminin zararları ile yerinde tüketiminin yaraları.

Hepinizin bildiği gibi et iyidir, candır, kandır, candır ama herşeyin olduğu gibi et tüketiminin de fazlası zarardır. Aşırı et tüketimi başta şeker ve yüksek tansiyon hastalığı olmak üzere barsak kanseri, aşırı kilo, bazı romatizmal hastalıklara neden olabilmektedir. Tabii tansiyon yüksekliğinin önemli nedenlerinden biri de kırmızı etin aşırı tüketiminde zarar gören organların başında bulunan kalp gelmektedir. Yapılan çalışmalar fazla et tüketiminin kalp krizi riskini arttırdığını göstermiştir.Bu sorunların sebebi olarak ta özellikle kırmızı et tüketimi ile vücutta artan ürik asit dediğimiz bir madde gösterilmektedir.

Ayrıca kırmızı etin yoğun tüketiminin biraz öncede belirttiğim gibi kansere neden olabileceğini de bilmek önemlidir. Romatizmal sorunlar, kalp ve kanser gibi problemlerin dışında aşırı kırmızı et tüketimi karaciğer problemleri, solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği de yapabilir. Öte yandan makul oranlarda tüketilen kırmızı et sayesinde vücut demir ihtiyacı karşılanır. Kırmızı et aynı zamanda DNA yapmasına yardımcı olan ve sinir ve kırmızı kan hücrelerini sağlıklı tutan, B12 ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan çinkoyu sağlar. Kırmızı et, kemik ve kasların oluşmasına yardımcı olan proteinleri de temin eder.

Peki bu kadar faydası ve zararı olan kırmızı eti ne kadar tüketelim derseniz sağlıklı bir erişkin için haftada 3 kez 100gr veya 3 kez 150gr tüketmek uygundur. Elbette başka hastalıklarınız varsa ona göre bu oranlar değişiklik gösterecektir.

Hepinizin tekrar kurban bayramını kutlar, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu