Beklenen yaşam süresi hızla yükselen toplumda omurga sağlığının yaşam kalitesi ve süresi üzerinde önemli bir etkisi olmaktadır.Avusturalya da Sydney Üniversitesinde yapılan bir çalışmada yaşlılarda bel ağrısı ve ölüm riski arasındaki ilişki araştırılmış,70 yaş üzerinde 4390 kişiyi kapsayan bu araştırmada;bel ağrısı olanlarda ölüm riskinin %13 daha yüksek olduğu görülmüştür. Bel ve sırt ağrısı ile depresyon birlikteliğininde yaşlılıkta %60 lar civarında olduğu tespit edilmiş ve bu yönüylede yaşam kalitesinin bir parametrisi olarak kabul edilmiştir.
Kireçlenmeler,bel kanalı daralmaları,kemik erimesi sonrası çökme kırıkları,omurga tümör ve enfeksiyonları,omurilik hastalıkları ,demans nedeni ile yaşlılıkta bel ve sırt ağrıları oluşmaktadır.Bunların bir kısmının sebebi aktif iş yaşamı sırasındaki yanlış kullanımlar olsada ırk cinsiyet ve genetik farklılıklarıda etkenler arasında saymak gerekir. Stresli bir çalışma ortamından veya zayıf sosyal desteğinden dolayı çok fazla psikolojik sıkıntıya sahip olan insanlar ayrıca kronik bel ağrısı hissetme eğilimindedir.Sigara,aşırı kilo ve ağır kaldırarak çalışanlarda bel ağrısı oranı çok daha yüksektir.
Yaşlılıkta bel ağrısından korunmak için planlı hareket etmek ve bel sağlığını gözetmek önemlidir.Bunun için bazı durumlardaki davranışlarımızı, hareketlerimizi önceden planlamalıyız. Hasta bir yakınına bakan bir kimse onun üzerine uzun süreler eğilerek dururken, onu yatar durumdan oturur duruma çekerken, yataktan sandalyeye geçmesine yardım ederken, kendi belini incitebilir. Transfer kemeri, kaydırma tahtası kullanmak, yardım almak planlanmalıdır. Yerden bir cisim almak, yerdeki ağır cismi kaldırmak gerekirse, önce bunu nereye koyacağınıza, oraya nasıl ulaşacağınıza karar verin. Bir ayak hafifçe önde, yere sağlam basın. Belden eğilmeyin, dizlerden ve kalçalardan çömelin, kollarınız cisim ile aynı seviyede olsun. Cismin ağırlığını sınayın. Kaldırırken, sırtınızı dik tutun, bacaklarınızla kaldırın ve cismi bedene olabildiğince yakın tutun. Dönerek bırakmak gerekiyorsa, belden dönüş yapmayın, dönülecek yöne doğru adım atarak durumunuzu değiştirin. Birşeyleri baş seviyesinden daha yukarı kaldırmaktan kaçının. Yüksekte bulunan bir cisme erişmek için basamak kullanın. Tek başınıza çok ağır şeyleri kaldırmaya yeltenmeyin, yardım alın. Ağır cisimleri tekerlekli bir araba ile taşımayı seçin. İtmek çekmekten daha emniyetlidir. Bulaşık yıkarken, ütü yaparken, tezgah başında çalışırken diziniz ve kalça ekleminiz hafifçe bükülecek şekilde bir ayağınızı basamağa koyun. Gövdeniz ile beden ağırlığınızı öne verecek şekilde tezgaha dayanın. Televizyon seyrederken, veya kanepede uzanıp dinlenirken, kanepenin kol desteğini yastık gibi kullanmayın. Bu durumda boyun açısı çok keskin olabilir.Telefonda konuşurken ahizeyi elinizde tutun, iki elinizi serbest bırakmak amacıyla kulak ile omuz arasında sıkıştırmayın. Bu duruş şekli boyun ve sırttaki omurları kilitleyerek ağrıya yol açabilir.
Yaşlılıkta bel ağrısı başladıktan sonrada planlı ve koordine davranışlar devam etmelidir.Ağrı başladıktan sonra istirahat sıcak yada soğuk uygulamaların fayda vermemesiyle doktora başvurmanın zamanı geldiği anlaşılmalıdır.Dr un ilaç tedavisi veya diğer tedavileri sonrası kısa süre içersinde bel egzrsizlerine başlanmalıdır. Egzersiz yapmadan önce beli ve destek yapılarını germek, yumuşatmak, belin zedelenme olasılığını azaltır. Kaslar ısındığında yaralanma riski azalır. Zamanla bedeninizin esnekliği de artar. Uygun egzersizler ile kasların, tendonların ve bağların esnekliği korunur, arttırılır. Bele destek sağlayan kaslar güçlendirilir. Kas kuvveti geliştirilir. Duruş daha uygun hale gelir. Kemiklerin dansitesi artar.Düzenli yapılan bel egzersizleri uzun dönemde tekrar bel ağrısını engellediği gibi daha dayanıklı ve güçlü bel ile yaşam kaliteside artmasına katkıda bulunur.
ibrahimtutak.com.tr