GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

Belgin Uygur “Alacaklı Ve Borçlunun Menfaati En Üst Seviyede Korunacak”

Belgin Uygur “Alacaklı Ve Borçlunun Menfaati En Üst Seviyede Korunacak”

Balıkesir Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Belgin Uygur, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmelerine başlanacak Yargı Reformu kapsamında hazırlanan 5. Yargı Paketinin ele alınacağını belirtti. Yargı reformundaki yeniliklere dikkat çekti.

İcra Sistemi Dijital Çağa Entegre Edilecek

Yargı paketinde icra iflas kanunu ve çocuk teslimi ilgili değişiklikler öngörülüyor. İcra sisteminde yapılacak değişiklikler kapsamında fiziki ortamda satış usulü kaldırılıyor, elektronik satış usulü getirilerek icra sistemi dijital çağa entegre ediliyor” dedi. Açık arttırmalarla, internet erişimi olan her yerden çok daha fazla kişi katılabilecek ve isteyen herkes açık arttırmada kolay ve güvenli bir şekilde teklif verebilecek. Aynı zamanda, mezat salonlarına gelme ve oradaki teklifleri takip etme uygulamasının ortadan kaldırılacak. Adalet komisyonu üyesi Belgin Uygur, sonuçta alacaklı ve borçlunun menfaatinin en üst seviyede korunmuş olacağını söyledi.

Sistem Sadeleşiyor

Teklifin bazı başlıklarına da değinen Uygur, borçluya, haczedilen malını rızaen satma imkanı veriliyor, hacizli malların daha hızlı şekilde satışa çıkartılabilmesi için tarife usulü getiriliyor, sicile kayıtlı malların, kıymet takdirine ilişkin esaslar yeniden belirleniyor. Borcun icralarda taksitle ödenmesinde damga vergisi kaldırılıyor, İhalenin feshi talebinin kötü niyetle yapılmasının önüne geçiliyor. Adliyelerdeki iş yoğunluğu dikkate alınarak icra daire başkanlıkları kurulacak. Böylece, icra dairelerinin etkin gözetim ve denetimiyle hizmet kalitesi artacak.

Çocuk Teslimi İcradan Yapılamayacak

Adalet Komisyon üyesi Belgin Uygur,  “Çocuk Koruma Kanunu’nda değişiklikler var diyen Belgin Uygur çocukların örselenmemesi, ruhsal ve bedensel gelişim sürecinde anne ve baba duygusunun eş değerde gözetilmesi, büyükler arasındaki yeni çatışmaların önlenmesi amacıyla,1932 yılından beri uygulanan çocuk teslimi icra ilişkisi tamamen kaldırılıyor ”dedi.

KOLLUK KUVVETLERİ ZORLA ALAMAYACAK

Çocuk teslimine veya çocukla kişisel ilşki kurulmasına dai r mahkeme kararları, Adalet Bakanlığınca kurulan Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri tarafından yerine getirilecek. Öte yandan çocuk teslimi, çocuğun üstün yararı gözetilerek psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci ve rehber öğretmen gibi uzmanlar eliyle gerçekleştirilecek. İşlemler tamamen ücretsiz olacak ve harç alınmayacak. Yapılacak tüm masraflar devlet bütçesinden karşılanacak. Çocuğun teslim işlemleri, okul, kreş gibi çocuğun üstün yararına uygun mekanlarda gerçekleştirilecek. Çocukla kişisel ilişki kurulmasında kolluk tarafından zorla alınma uygulamasına son verilecek.

KARARA UYMAYANA DİSİPLİN HAPSİ

Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair kararının ilam ve tedbir kararının yerine getirilmesini engelleyenlere disiplin hapsi uygulanacak.Kişisel ilşki kurulmasına dair kararın gerekleri yerine getirilmezse,çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet hakkı sahibi değiştirilebilecek.Bu husus kişisel ilişki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilecek. Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu