Köşe Yazıları

Ben Bastonu Seviyorum!

Ben Bastonu Seviyorum!

Evet bu hafta size bastondan bahsedeceğim. Bu da ne demek derseniz işte cevabı. Branşım gereği günlük poliklinikte karşılaştığım pek çok hastalıkta baston benim ilk tedavi seçeneklerim içinde yer almaktadır. Peki nedir bu hastalıklar ve baston gerçekten bu durumların tedavisinde etkili mi? İşte bu hafta sizlere bu sorunun cevabını vermek istedim.

İlk olarak baston tedavisini en sık tercih ettiğim durumlardan bahsetmek istiyorum. Bunların başında diz problemleri gelmektedir. Dizde görülen kireçlenmeler, menisküs problemleri, bağ yaralanmaları ve bazen de dizde görülen yoğun iltahaplarda baston benim tedavi önerilerim içinde mutlaka yer almaktadır. Diz dışında yine ayak-ayak bileği hastalıklarında da baston önerisi benim tedavi reçetemin içinde bulunmaktadır. Burada da özellikle ayak bileği burkulmaları, bağ yaralanmaları ve iltahap-ödemleri gelmektedir. Bir diğer baston tercih ettiğim hastalık bölgesi de kalçadır. Kalça eklemine ait kireçlenmeler, kalçanın beslenme sorunları, kalça romatizması, kalça kuşağına ait kas zayıflıkları da baston kullanımından fayda gören sorunlardır.

Bir diğer bölge ise bel bölgesidir. Bele ait hastalıklar arasında yer alan kireçler, dar kanal, kemik erimesine bağlı omurga yükseklik kayıpları, bel kayması gibi durumlarda yine baston bizi mutlu edebilecek bir tedavi aracıdır.

Bölgesel sorunlar dışında bastonlar bacakta yaygın ağrısı olan ve özellikle kilosu fazla olan hastalarda da mutlaka kullanılmalıdır.

Tüm yukarıda saydığım hastalıklarda baston kullanımın neden faydalı olduğunu da açıklamak isterim. Özellikle bel ve altında yer alan eklemlerin yani bacak bölgesinin sorunlarında eklemin yükünü paylaşmak çok önemlidir. Bu bölgelerden yükün alınması ve hasarlı ekleme daha az yükün verilmesi yani ona daha az iş bırakılması burada önemlidir. İşte o nedenle yukarıda saydığım tüm problemlerde basit bir baston kullanımı sizin ağrılarınızı ileri derecede azaltacaktır.

Tabii bu liste içinde felç hastalarını saymadan olmaz. Özellikle bu hastalarımız yürümeye başladıktan sonra ben nasılsa artık yürüyorum diyerek kendilerine fazla güvenirlerse çok sık karşılaştığımız ve sonuçları da hiç hoş olmayan düşme problemleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu nedenle tam iyileşme olmadan bu hastaların baston kullanmaya devam etmesi gerekir.

Evet bu hafta sizlere bastonun önemi ve hangi hastalıklarda kullanıldığını paylaştım. Haftaya da hangi tip baston kullanalım onu anlatacağım. Herkese sağlıklı ve ağrısız bir ömür dilerim…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu