GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BEN GÜÇLÜYÜM; YA SEN?

Malum kış geliyor bu da maalesef grip gibi sıkıntılı hastalıkları beraberinde getiriyor. Kışa erzak, kuru, salça, haşlamaları hazırlıyoruz peki ya kendimizi? Vücut immun sisteminin düştüğü bu geçiş döneminde kendinizi de kışa hazırlasanız aslında hiçte fena olmaz. Peki bunun için ne yapmalıyız diye sorarsanız işte cevabımız.

Elbette günlük olarak C vitamini içeren başta greyfurt olmak üzere diğer turunçgilleri, limonu, kiviyi, yeşilbiberi hayatınıza sokun. Yine önemli baharat kaynaklarımızdan olan ve içerdiği C vitamini, beta karoten ile immun sisteme destek olan kırmızı bibere kahvaltılarınızda veya salatalarınızda yer verin. D vitamininden zengin olan ve probiyotik özelliği bulunan bu sayede de immun sistemi güçlendiren yoğurt sofralarımızın vazgeçilmezi olmalıdır. Elbette daima tercihimiz sade yoğurt yönünde olmalı.

Benim vazgeçilmezim yulafta vücut direncini ayağa kaldırmada çok destekçi bir gıdadır. Yulaf içerdiği beta-glukan ile güzel bir antioksidan ve mikrop öldürücüdür. Tabii sarımsağı unutmamak gerekir. Hemen şunu paylaşmak isterim ki çiğ yemek daha sağlıklıdır. Sarımsak yanında soğanı söylemeden geçemeyelim; özellikle kırmızı soğan bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok başarılıdır. Zencefil eminim hepinizin bilip kullandığı bir baharattır; bunu hastalanmadan önce tüketmek elbette daha iyi olacaktır ancak hastalandıktan sonra da iyi gelecek bir takviyedir. Zerdeçal birçok köri sosunda bulunan değerli bir baharattır. Bu hem vücut savunmasında etkili hem de ağrılı kireçlenmelerde başarılı bir gıdadır.

Bir diğer benim vazgeçilmezim de yeşil çay; özellikle sabah 10 gibi içeceğiniz bir fincan yeşil çay size anti-oksidan olarak güzel bir destek sağlayacaktır. Ayçiçeği içerdiği fosfor, magnezyum, B-6 ve E vitamini ile bağışıklık sistemi işlevini düzenlemek ve sürdürmek açısından gereklidir.

Evet size vücut direncinizi arttırmak için günlük tüketebileceğiniz birkaç öneride bulundum. Hepinize gripsiz, güzel bir kış mevsimi dilerim.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu