GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BENİM KALBİM KIRILMADI YA SENİN Kİ?

Kalbimiz bizim en değerli yerimizdir değil mi? Çünkü acıdı deriz, kırıldı deriz, yerinden çıktı deriz…Ne çok şey kalbimizi etkiliyor değil mi? İşte o yüzden kalbimize iyi bakmalı ve onu kırmamalıyız. Peki bunun için ne yapalım diye sorarsanız işte cevabı.

En başta tabii ki sağlıklı beslenmek gelir. Yediğimiz yiyeceklerde tercihimiz besin değeri yüksek, kalorisi düşük gıdalar olmalıdır. Özellikle diyetimizde deniz ürünlerini seçmek ve meyve-sebzelerden oluşan bir gökkuşağı ile diyetimizi taçlandırmak güzel bir kilo kontrolü ve bunun ardından gelen sağlıklı kalp için uygun olacaktır. Yani bol miktarda meyve ve sebze, tam tahıllar ve balık ile derisiz tavuk gibi yağsız protein tüketimi kalp sağlığı için iyi bir tercihtir. İkinci sırada sizde önerim elbette hareket; hep ne dedik hareket berekettir! Gerçekten yapılan çalışmalarda da günde iki saat televizyon izlemenin kalp hastalığı geliştirme riskini yüzde 15 artırdığı, her gün en az 30 dakika boyunca aktif olmanın ise kalp sağlığını koruduğu gösterilmiştir.

Hepinizin bildiği bir risk faktörü de tabii ki sigara içmek. Kanser, akciğer hastalığı, felç ve kalp hastalığı gibi bir dizi potansiyel ölümcül sağlık sorununa yol açan sigara kalp hastalığına yakalanma riskini iki ila dört kat artırır. O nedenle sigaradan uzak durmak kalp sağlığı için başlı başına bir başarıdır. Günümüzün derdi stres ise kalpte gerginliğe yol açarak yüksek bir risk oluşturur. Bu nedenle hafif ve orta şiddette stres yaşayanlara egzersiz yapması tavsiye edilmektedir. İnsanlar egzersiz yapmaya ve endorfinleri hissetmeye başladığında, hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha iyi hissetmeye başlarlar. Egzersize ek olarak, manevi bir uygulama veya meditasyon stresi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Elbette kilo kontrolü kalp hastalığı riskinizi etkiler. Ne aşırı zayıflık, ne de aşırı kilolu olmak kalp sağlığı için iyidir. İkisi de kalp hastalığı için ciddi risk faktörleridir. Kalbinizi hasar veya yorgunluktan korumak için sağlıklı kilonuzu korumak önemlidir.

Sizin için önerilerim elbette bunlarla sınırlı değil ama yukarıda belirttiğim noktalar kalbi korumak adına yapabileceğiniz en iyi adımlar olacaktır. Hepinize kalbinizin kırılmadığı sağlıklı günler dilerim…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu