GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

BERAT GECESİ

30 Nisan Pazartesi gününü 01 Mayıs Salı gününe bağlayan gece Berat Gecesidir. Bu gece üç ayların ikincisi olan Şabanın 15. gecesi.

Bu gece kurtuluş gecesi. Bu gece mağfiret gecesi. Bu gece af dileyenlerin günahı ne kadar çok olursa olsun affedildiği gece. Bu gece duaların ret olunmadığı bir gece. Bu gece dertleri olanlar için dertlerine şifa bulma gecesi. Bu gece gönülleri Mevla’ya çevirme gecesi.

Beraat, sözlükte “ borçtan, ceza veya sorumluluktan kurtulma; temize çıkmak; uzak olmak; ilişkiyi kesmek” gibi anlamlara gelmektedir.Sevgili Peygamberimiz   “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi.”

Sevgili peygamberimiz ; “Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız.” “Şaban ayının yarısı (Berat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve şöyle der: “Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!”

Hz. Aişe (r.a.): Resulullah (s.a.v.) geceleyin kalkıp namaz kıldı ve secdesini o kadar uzattı ki, vefat ettiğini sandım. Kalkıp kendisine dokundum, başparmağını hareket ettirdiğimde hareket ettirdi. Bunun üzerine geri çekildim ve secdesinde şöyle dua ediyordu; “Allahım, gazabından rızana, cezalandırmandan affına, senden yine sana sığınırım. Sana gerektiği gibi hamd ve senadan acizim. Şüphesiz sen, kendin sana ettiğin gibisin.” Sonra başını secdeden kaldırıp namazını tamamlayınca, bana dönüp dedi ki: Ya Aişe, Peygamberin senin hakkına haksızlık yaptığını mı sandın?” Bende, Hayır, vallahi ya Resulellah, secdeyi çok uzattığınız için vefat ettiniz sandım? Bana: Bu gecenin, hangi gece olduğunu bilir misin? Diye sordu. Allah ve Resulu daha iyi bilir dedim. Buyurdular ki: “Bu gece Şabanın yarısıdır. Allah istiğfar edenleri bağışlar, merhamet dileyenlere merhamet eder. İçinde kin ve düşmanlık besleyenleri oldukları gibi geride bırakır.”

Resulullah  “Allahım kalbimi nifaktan, amelimi ve ibadetlerimi gösteriş ve riyadan, dilimi yalandan, gözümü hıyanetten temizle. Şüphesiz sen gözlerin hainliğini ve gönüllerin gizlediğini bilirsin. “Allahım, bize dünya ve ahrette selamet ver. Dinimizi ve imanımızı koru. Bizi dünyadan imansız olarak ayırma. Senden korkmayan ve bize acımayan kimselere, üzerimizde hakimiyet kurdurma. Bize dünya ve ahirette hayır ve saadet ver. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter. “Rabbimiz bize dünyada iyilik, ahrette de iyilik ver ve bizi Cehennem azabından koru. Ey merhametlilerin en merhametlisi, Rahman ve Rahim olan Allahım! Bizi, anne-babamızı, zürriyetimizi, kardeşlerimizi, aile fertlerimizi rahmetinle yarlığa, günahlarımı bağışla.”

Bu gece veya gece münasebetiyle Sevili peygamberimin yaptığı dualardan bir demet sundum sizlere. Bizler de bu duaları örnek alarak dua edebiliriz. Ayrıca bu gece;
1-Kur’an-ı Kerim okuyarak.
2-Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selam getirerek.
3-Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve önemi hakkında sohbet ederek.
4-Allah rızası için kaza namazı veya nafile namaz kılarak.
5-Hayatımızın geçmiş gün ve yılları hakkında muhasebe yaparak
6-Hasta, yaşlı kimseleri ziyaret ederek, yoksul, öksüz ve yetimleri sevindirerek.
7-Eş, dost ve yakınlarımızıla tebrikleşerek.
8-Dargınlarımızı barıştırarak değerlendirebiliriz. Başta Karesi ve Balıkesir halkımız olmak üzere yüce milletimiz ve İslam aleminin Berat Kandilini tebrik eder, hayırların fethi, şerlerin def’ine vesile olmasını niyaz ederim.

Fahri SAĞLIK. Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu