Köşe Yazıları

BERATINI SAĞ ELİNDEN ALANLARDAN EYLE YA RABBİ!

07 Nisan 2020 Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece inşallah Berat Kandilini idrak edeceğiz. Bir taraftan seviniyoruz. Çünkü  Rabbimizin  rahmet ve mağfiret kapılarını ardına kadar açarak “yok mu… isteyen, istediğini vereyim” dediği bir zaman dilimi fırsatını yakalayacağız. Bu sıkıntılı günlerde Rabbimizden isteyeceğimiz çok şey var elbette. En başta üzerimize kâbus gibi çöken salgın hastalıktan bir an önce kurtulmamıza vesile olacak işler yapmayı nasip eyle ya Rabbi! Can taşıyan her varlığa sonsuz rahmeti ile muamele eden yüce Rabbimiz, bizlere bu gece hürmetine merhametin ile muamele ederek umduklarımıza nail, korktuklarımızdan emin eyle ya Rabbi! Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva nasip eyle ya Rabbi! Dünya imtihanımızı kolaylaştır, salgın hastalık karşısında bilincimizi ve direncimizi artır, bizlere sabır ve metanet ihsan eyle ya Rabbi!

Öbür taraftan üzülüyoruz, Ramazan’a iki hafta kaldı ama camilerimiz hala kapalı, sokaklarımız boş. Berat gecesine kavuşacak olan bizlere “De ki, ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir” (Zümer Suresi, 39/53) müjdesinin ruhunu anlamayı, sevgili Peygamberimizin (s.a.s.); “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum…” şeklindeki yönelişi ile sana yönelmeyi, ümitlerimizi her zaman canlı tutarak bağışlama ve bağışlanma duygularımızı güçlendirme şuuru kazanmamızı nasip eyle ya Rabbi!

Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine kavuşma amacı vardır. Bu gecede Allah’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir.

Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir.

Günümüzde ferdi ve toplumsal hayatımızdaki maddi ve manevi değerler dengesi bozulmuş, dünyevileşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı olumsuz etkilemiştir. Oysa Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almış, insanın daima Yüce Yaratanla bağlantı içinde olmasını istemiştir.

Ömür çok kısa. Göz açıp kapanıncaya kadar geçmektedir. Hayat her an sona erebilmektedir. Geçen sene beraber olduğumuz nice insanlar aramızdan ayrıldı. Bizlerde bir gün sevdiklerimizden ayrılıp gideceğiz. Hiçbir insan dünyada baki değildir. Ölümle bitecek olan bu kısa dünya hayatında yapmış olduğumuz ameller ahiret yaşantımızı şekillendirecektir. İmkân ve fırsatımız varken baki âlemimizi kazanmaya çalışalım.

Bu mübarek gecenin insanlığın içerisine düştüğü bunalımdan kurtularak mutluluk ve huzurun yeryüzünün her yerine hâkim olacağı bir dünyanın inşasına vesile olmasını, Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Berat geceniz gönlünüzden geçen bütün dileklerin gerçekleşmesine vesile olsun.

Fahri SAĞLIK

Karesi Müftüsü

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu