Özel Haberlerİlçe Haberleri

“Berber Koltuğunda Herkes Eşit”

Balıkesir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı H.İbrahim Demirer, mesleğin geçmişten günümüze yaşadığı değişimleri ve istihdam sorunlarını gazetemerhaba.com'a değerlendirdi.

“Berber Koltuğunda Herkes Eşit”

Berber Koltugunda Herkes Esit 1
“Berber Koltuğunda Herkes Eşit”

Mesleğin Geleceğinden Endişe Ediyor

H.İbrahim Demirer, mesleğin geleceği konusunda kaygılarını dile getirdi. Özellikle çıraklık eğitim merkezlerindeki üye sayısındaki düşüşün mesleğin önünü tıkadığını ifade etti. Demirer, mesleğe ilginin azalmasında eğitim sisteminin ve gençlerin mesleği seçme motivasyonunun önemli etkenler olduğunu belirtti. Demirer, “Hükümetimizin 4+4 sisteminden sonra bizler çırak bulamaz olduk. Benim ilk başkanlık yaptığım dönemlerimde, çıraklık eğitim merkezlerinde 750 veya 800 tane üyemiz vardı. Maalesef şu anda 50 veya 60 tane ya var ya yok. İyi tarafı ise devlet sigortasını ödüyor, prim veriyorlar mesleğe dönüş olsun diye ama ağaç yaşken eğilir hesabı, 18 yaşından sonra okulu bitirip başlayan kişilerde maalesef meslek hayatı olumlu geçmiyor. Onun için orta okuldan sonra gelenler mesleğe severek, ,işine adapte olmak isteyen kişiler başarılı oluyor. Mesleği sevemeyen başarılı olamaz. Gençleri takip etmek çok zor. Anne ve baba çocuklar ile ilgilenemiyor. Eski çırak veya kalfalar gibi aileler ustaya gidildiğinde ‘Eti senin kemiği benim’ diyorlardı. O dönemlerde disiplin vardı. Şu an ise disiplin denen bir şey yok. ” dedi.

Berber Koltugunda Herkes Esit 2

Berberler ve Kuaförler Odası’ndaki Üye Profili

Demirer, Balıkesir’deki Berberler ve Kuaförler Odası’na kayıtlı üye profili hakkında bilgi verdi. Odada kayıtlı olan 825 üyenin sadece berber, kuaför ve güzellik uzmanlarından oluşmadığını ifade etti. Temizlik sektörü, rehabilitasyon merkezleri ve perde gibi alanlarda faaliyet gösterenlerin de odaya kayıtlı olduğunu belirtti. Demirer, “Şu anda Berberler ve Kuaförler Odası’nda şu anda 825 üyemiz bulunuyor. Ama hepsi berber, kuaför ve güzellik uzmanı değil. Bazı meslek kuruluşlarının odaları olmadığı için; temizlik ile ilgili olanlar bizde, rehabilitasyon merkezleri bizde, halı yıkama, perde ve buna benzer veya bizim ürünümüzü satanlarda bizim odaya kayıtlı oldukları için sayı biraz daha yüksek gibi oluyor” ifadelerini kullandı.

Çalışma Şartları ve Tatil Günleri

Mesleğin zorluklarına da değinen Demirer, çalışma saatleri ve tatil günlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Pazar günlerinin tatil ilan edilmesi gerektiğini ve çalışma saatlerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mesleği icra edenlerin çalışma saatlerinin düzenlenmesinin gençlerin mesleği tercih etme motivasyonunu artırabileceğine dikkat çekti. Demirer “Bizim 3 yıldan beridir uğraş verdiğimiz Pazar günü tatil olayımız vardı. Bu tatil mutlaka olması gerekiyor. Yani insanlar gelirken bir gün tatil olmasını ve saat mekrufu da gelmesi lazım. Mesela sabah 8.00’da geliyoruz ve gece 23.00’a kadar çalışıyoruz. Yani mahalle berberleri 21.00’a kadar,  çarşı berberleri ise 20.00’a kadar açık olması gerekiyor. Mutlaka tatil günleri belirlenmeli ve çalışma saatleri ise düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

Berber Koltugunda Herkes Esit 3

Ürün Fiyatları ve Devlet Denetimi

Ürün fiyatlarının yükselmesi ve mesleğin ekonomik zorluklarına da değinen Demirer, devletin bu konuda daha etkin denetimler yapması gerektiğini savundu. Ayrıca, mesleğin saygınlığını korumak için ahlak kurallarına uyulması gerektiğini vurguladı. Demirer, “Ülkemizdeki para değerinin çok büyük olmaması veya üretimin fazla olmamasından dolayı yurt dışı bazında ürünler biraz daha bize pahalıya gelebiliyor. Bizim ülkemizde bir ürün 5 Lira ise 8 veya 10 sene sonra bu ürün oluyor 150 Lira. Bu durum paradaki istikrarsızlığın ve üretime çok fazla katkı vermememizin neticesinde oluyor diye tahmin ediyorum. Bizi yönetenler biraz daha bu konularda hassas olmaları lazım. Bu ay aldığım malzeme ile öbür ay aldığım malzeme arasında fark oluyor. Devlet tarafından bu işlere biraz daha denetim getirilmesi gerekiyor. Eleman eksikliği var ve üniversiteden mezun olan gençlerin iş bulamıyorlarsa devlet bunları denetimlerde kullanabilir” dedi.

Berberlik Mesleğine Dair Öneriler

Berberlik mesleğini icra edenlere yönelik önerilerde bulunan Demirer, işini sevmek, müşteriye saygılı olmak ve nezaket kurallarına riayet etmek gerektiğini belirtti. Ayrıca, müşteri memnuniyetini sağlamanın önemine dikkat çekti. Demirer, “Önce yaptığı işi sevmeli. Müşteriye karşı saygılı olabilmeli. Nezaket kuralları içerisinde olacak. Bizim mesleğimiz gerçekten pırıl pırıl bir meslek. Berber koltuğunda Cumhurbaşkanı veya Milletvekili’de olsa başını eğebiliyor. Bu her yerde olmayan bir olay. Bizim dükkanlarımız da bunlar olabiliyor. Bu durum mesleğimizin saygınlığıdır. Berber koltuğunda herkes eşit.” dedi.

Haber: Batuhan Hasar

Berberlerin Bayram Yoğunluğu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu