BEREKET KİBELE’DEN BUGÜNE KADININ ELLERİNDE

Salı Pazarı’nda pazarcı kadınlar, tarlalarındaki bereketi tezgahlarına taşıyorlar. Sabahın erken saatlerinde kalkıp, dalından topladıkları sebze ve meyveyi tüketiciyle buluşturan pazarcıların, kadınlara altın değerinde öğütleri var.
Kadınlar hayatın her alanında üretiyor, çalışıyor ve topluma örnek oluyor. Pazarda ise kadınlarımız, ürettikleri birbirinden taze sebze ve meyveyi tüketiciyle buluşturuyor. Bereketli topraklar, Kibele’den bugüne kadının ellerinde can buluyor.
Anadolu’da bereket tanrıçası olarak bilinen ve Anadolu’nun bereketli topraklarını simgeleyen Kibele, üretimi ve üretkenliği temsil eder. Hititlere dayanan bu mitolojik çağrışım o günden bugüne kadınların aslında ne kadar üretken ve çalışkan olduğunu kanıtlıyor. Evine bakan, çocuğunu büyüten kadınlarımız, evine ekmek götürmek için çalışıyor. Bahçesinde, tarlasında ürünün en güzelini yetiştiriyor. Salı Pazarı esnafından Hatice Ceylan’ın da dediği gibi ‘Kadın çalıştıkça güçlenir. Ürettikçe değeri artar.’ Pazar esnafının neredeyse 3’te 1’ini oluşturan kadın esnaflarımız, pazardaki son durumu MERHABA’ya değerlendirirken, kadınlara da çalışkan olmalarını öğütlediler.
Hanife Kurtulan: Ben Halalca köyündenim. Kendi bahçemde doğal ve organik sebze ve meyve yetiştiriyorum. İşlerimiz çok şükür iyi ama gübreler, mazot ve yem çok pahalı. Herkes belediyeye giriyor işe. Biz işçi bulamıyoruz. Gençler desen hepsi toplanıp şehre geliyor. Burada yaşamak için. Yani durumlar zor. Balıkesirli kadınlar, tarlada çapa yapar, pazarda ürünlerini satar. Çocuklarına da bakar. Çalışkandır bizim kadınlarımız. Öyle evde oturmaktansa evimize ekmek götürüyoruz. Herkes çalışın boş oturmasın.
Müyesser Şahin: Ben 6-7 yıldır pazarcılık yapıyorum. Balıkesir’imiz ürün çeşitliliği konusunda çok zengin. Neredeyse herşey yetişiyor. Bizi sadece zorlayan yem, mazot ve gübre fiyatlarının fazla olması. Hiçbir karımız yok. Bu fiyatlarla da pazara getirsek çok pahalı diyorlar. Çiftçinin durumu zor. Mazotu ucuzlatsınlar. Yem fiyatını, gübre fiyatını düşürsünler. Yoksa üretim yapamaz hale geleceğiz. Biz kadınlar olarak zaten üretimdeyiz. Çalışıyoruz, üretiyoruz. Ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. Devletimizin de bize destek olmasını istiyoruz.
Hatice Ceylan: Ben kendimi kendim bileli çalışırım. Üretirim boş durmam. Evimde erişteler, hamurlar yapıyorum getirip pazarda satıyorum. Taze ev ekmeklerimiz var. Köy yumurtalarımız taze taze geliyor. Pazarda tezgahımda bulunan her ürün taze ve uygun fiyatlı. Vatandaşlar da gelip buralardan alışveriş yapsınlar. Kadınlar çalışsın üretsin. Boş durmasın. Evlerinde oturacaklarına, ürettiklerini pazarda satsınlar. Ben çok kızıyorum evde oturup, çalışmayan kadınlarımıza.
Seviye Canseven: Pazarda satışlarımız iyi gidiyor. En taze ve doğal ürünleri getirip satıyoruz. Tek sorun maliyetler çok yüksek. Yeme o kadar para veriyoruz. Gübre ve mazot fiyatı aldı başını gitti. Bu konuda çözüm istiyoruz. Kadınlar tarlada, bahçede çalışıp, sonra da pazara geliyor. Çok iyi vallahi. Kadın çalışmalı, üretmeli.