GündemKöşe Yazıları

Beyaz Zambak Kokusu ve Aromaterapi Festivali

Beyaz Zambak Kokusu ve Aromaterapi Festivali

 

Bu hafta sonu Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi (BAÇEM)’nde aromaterapi festivali gerçekleştirildi. Birçok bilim insanı, özel sektör temsilcilerinin ve girişimcilerin de katıldığı festivale halkın ilgisi oldukça yoğundu. Coşkulu ve verimli bir festival olmakla birlikte konu aromaterapi olunca mekân da beyaz zambaklar şehri Balıkesir olunca insanın gözleri de doğal olarak meşhur beyaz zambaklarımızı, beyaz zambak kokusunu ve zambak ürünlerini arıyor. Ama şahsımın sunduğu beyaz zambak bildirisi dışında festivalde zambaklarla ilgili bir etkinliğin ya da ürünün olmaması da bence Balıkesir adına önemli bir eksiklikti. Umarım ileriki yıllarda bu eksiklik giderilerek beyaz zambaklar aromaterapi festivalin simgesi haline getirilir. Umarım Balıkesir’de birileri sesimizi duyar da beyaz zambaklara sahip çıkılır.

Zambak, kokulandırma çalışmalarında özellikle tercih edilen bir koku çeşididir. Bu kokunun günümüzde en çok tercih edilen kokulardan biri haline gelmesinin en önemli sebebi, bireylerde uyandırmış olduğu saflık, ferahlık ve temizlik hissidir. Günümüzde kokuların etkisinin gitgide artmasıyla birlikte zambak kokusu da öne çıkan bir koku haline gelmiştir.

 

Zambak1

 

Zambaklardan koku olarak yararlanmak antik Yunan’a kadar dayanmaktadır. Yunanlılar parfümlerinde zambak çiçeklerini kullanmışlar. O dönemde zambak hafif kokusuyla erkeklere tavsiye edilirken, kadınlar mür yağı ve tatlı mercanköşkle yapılmış daha yoğun bir parfümü tercih ediliyorlarmış. Daha sonra, Nil deltasında bir ticaret kolonisi kurmuş olan Yunanlılar vasıtasıyla zambaklar Mısır’a kadar taşınmış. O dönemde eski Mısırlılar da beyaz zambakları toplayarak parfüm yapımında kullanmışlar. Nitekim Antik Mısır’da ve Hindistan’da da Lotus çiçeğinden sonraki en değerli çiçektir zambaklar.

Ülkemizde ise özellikle Batı Anadolu’da eskiden beri çiçeklerinden kokulu maddeler elde etmek amacıyla zambaklar yetiştirilmektedir. Çiçeğinin zeytinyağı içinde tutulması ile elde edilen ekstrakt koku verici olarak kullanılır. Zaten Balıkesir’in meşhur kolonyaları içinde de beyaz zambak kolonyasının ünü buradan kaynaklanıyor. Ayrıca zambak çiçeklerinden elde edilen esans kozmetikte (Krem, sabun vb.) kullanılabiliyor.

Zambak kokusunun rahatlatıcı etkisinin yanı sıra sakinleştirici, stres seviyesini azaltıcı ve mutluluk verici bir etkisi vardır. Bu nedenle de yoğun stres ve gergin ortamlarda bu kokunun kullanılması önerilir. Zambak kokusu özellikle olumsuz negatif enerjiyi pozitife çevirmesiyle ünlüdür. Yeni başlangıçları, umut ve cesareti arttırır. Temizliğin ve arınmanın kokusudur.

Beyaz Zambaklar gibi tertemiz ve bembeyaz günler dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu