GündemÖzel Haberler

BGYC Sonuç Bildirgesini Açıkladı

Balıkesir Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti mesleğin geleceği ve resmi ilanlar toplantısı, Kuvayi Miliye topraklarının ilk kıvılcımının ateşlendiği şehir olan Balıkesir’de yerel basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.

BGYC’nin ev sahipliğinde yapılan ve üç günü kapsayan etkinliğin ilk gününde, katılımcı cemiyet başkanları ve temsilcileri, yerel medya mensupları ile Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar tarafından sunumu yapılan mesleğin geleceği ve resmi ilanlar toplantısını gerçekleştirildi.

Başta Valimiz Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ve BAUN Rektörü olmak üzere il Protokolünün geniş katılım gösterdiği ve üç gün süren programda, Farklı illerden gelen Cemiyet başkanları ve Yönetim Kurulu tarafından Yargı Reformunda yer alan İcra ilanlarının kaldırılması ile ilgili olarak kamuoyunun dikkati çekilmiştir. Ayrıca programın son gününde de meslekte öne çıkan basın emekçisi arkadaşlarımız Cemiyetimiz tarafından ödüllendirilmiştir.

BGYC Başkanı Semra Aman Akyürek, katılımcılara teşekkür ederek, haktan ve hakikatten yana olan duyarlı gazetecilerin, kararlı bir şekilde yollarına devam ettiklerine işaret ederken, “Anadolu basını tek kelimeyle S.O.S. veriyor. Ve bu gidişat, zorda kalarak bir bir kapanma noktasına gelen gazete sayısının da hızla artmasına neden oluyor” ifadesinde bulundu.

BGYC’nin Sonuç Bildirgesi ise şu şekilde oluştu:

Müşterek sesimiz

1- “Basın milletin müşterek sesidir ve gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” sözü haber alma ve verme hürriyetine dikkat çekiyor.

-Basın emekçileri; içinde bulundukları zor şartlar ne olursa olsun, koşullar ne tür olumsuzlukta gelişirse gelişsin, Bizim burada yaptığımız gibi seslenişe her daim kulak vermeye ve basın özgürlüğünün, hür toplumlar için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğunu her zaman savunmaya kararlıdır.

-Çok yönlü tehdit altında olan ve kanlı terör saldırılarıyla bölünüp parçalanmak istenen ülkemizde, her zamankinden çok daha fazla birlik beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz açıktır. Bu gerçekten hareketle; yazılısı, sözlüsü, görüntülüsü ve internet medyasıyla birlikte Türk basını ortak bir bilinçle hareket etmeli, terörün amaç ve hedeflerini kolaylaştırıcı yayınlardan kaçınmalıdır. Terör haberlerinin kullanılmasında gerekli hassasiyet gösterilmeli, toplumsal şiddet veya korkuyu körükleyen tarzda yayıncılığın son tahlilde şer odaklarına hizmet edeceği asla unutulmamalıdır.

-Aslında her gün aynı aşk ve heyecan ile okurlarımızın karşısına çıkmamız anlamına gelen Gazete ve  (olağanüstü çaba, yoğun şekilde emek ve elbette kamu adına yüksek risk alma anlamı taşıyan) gazeteciliğin geleceği ile ilgili tehditlerin arasına son aylarda maalesef bir başka tehdit daha eklendi. Adalet Bakanlığı tarafından konunun bileşenleri ile birlikte geniş bir katılımla hazırlandığı iddia edilen strateji belgesinde, icra ilanlarının resmi ilan sıfatı ile gazetelerde yayınlanmasına dair maalesef gazetelerin aleyhinde bir hedef belirlendiğine tanık olduk.

-Gazeteci kimliğimiz ile yaptığımız gözlemlerde, Adalet Bakanlığının hazırladığı bu strateji belgesine konunun muhatabı olan Hukukçuların, mevcut hukuki koşulları daha da iyileştireceği konusunda yaptıkları değerlendirmeye katılmakla birlikte, belgede yer alan icra ilanları ile ilgili hedefin hukuki açıdan tartışılacak sonuçlara yol açabileceğine inanıyoruz. Zira, maalesef Adalet Bakanlığı tarafından iddia edilen geniş katılımın içinde, özellikle de söz konusu hedef ile ilgili olarak, birinci derecede etkileyici konumunda olan ve aynı zamanda direkt etkilenecek olan Mesleğimizden bir temsil olmamıştır.

-Geçtiğimiz ay içinde Ankara’da ve TBMM’de BGYC olarak bu konuda dikkat çekmek adına bazı girişimlerde ve görüşmelerde bulunduk. Birçok cemiyetimizin ve çatı örgütümüzün benzer girişimlerde bulunduğuna da orada tanık olduk. Ancak biz BGYC olarak, siz sevgili meslektaşlarımızın da konuya duyarlı davranıp, strateji belgesinde yer alan bu maddeyi iyice incelemeniz ve bu tehdidi sayfalarınıza taşımak suretiyle yapılan girişimlere katkı sağlamanız gerektiğine inanıyoruz.

2- Gazeteler Birer Birer Kapanıyor

-Özellikle son yıllarda büyük kan kaybı yaşayan yerel basında, gazete işletmelerinin kapanış haberleri bir biri ardına geliyor ve bu durum Anadolu basını başta olmak üzere, yazılı basın için büyük tehlikenin kapımıza kadar geldiğini ortaya koyuyor. Bu faciaya en son örnek şehrimizde köklü bir geçmişe sahip olan Yeni Haber gazetesinin yayın yaşamını sonlandırması oldu. Bilinmelidir ki, Anadolu basını milli mücadele döneminde güzel ülkemizin gözü, kulağı, sesi olmuştur. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, devletin ilgili birim yöneticilerine düşen tarihi görev ve sorumluluk, adeta kan ağlayan basınının maddi manevi sorunlarına ivedi olarak el atmak, derhal çözüm bulmaktır.

-Meclisteki Milletvekillerimizin de bu konuda dikkatini çekerek Her şeye rağmen varını yoğunu seferber ederek yaşama mücadelesi veren basın emekçileri için bu süreçte somut adımlar atılmasına olanak tanıyan konuşmalarda bulunacaklarına, önergeler, yazışmalar vb çalışmalar yapacaklarına kanaat ediyoruz.

-Yerel basının hayat kaynaklarından biri olan ve kuruluş yasası gereği, görevi, Anadolu basınını ve basın çalışanlarını desteklemek olan Basın İlan Kurumu’nun, bu asli görevini sağlıklı işletebilmesi son derece önem taşımakta. Ancak BİK’in Tokat, Bolu, Sivas ve Batman’dan sonra Zonguldak ile Çorum şubeleri  tasarruf gerekçesiyle kapandı. Yaşanan gelişmeler dikkate alındığında buna yenilerinin eklenebileceği de aşikar görünüyor. Ancak şubelerin kapatıldığı illerde yayınlanan gazetelerde, yüzde 15 oranındaki komisyon kesintileri hala devam ediyor. Bu sorununda takip edilmesi gerektiğini yinelemek istiyoruz.

3-İnternet Medyasına Düzenleme Şart

-Günümüzde Medya teknolojiyi kullanarak erişime jet hızıyla geçiş sürecinde. Ve her geçen gün bu geçişteki hız artarken ne yazık ki önceden hazırlanıp yürürlüğe girmesi gereken yasalar bir türlü hayata geçirilemiyor. Nasıl ki, çağın gereklerine uyum sağlayan yeni bir basın yasası, dört başı mamur biçimde bir türlü çıkarılamıyorsa, internet medyasıyla ilgili gelişmelerde de ciddi bir adım seri şekilde alınmıyor ve alınamıyor. Yapılması gereken, aslında genel olarak yeni bir basın kanunu hazırlamak ve bunu internet basınını da kapsayacak şekilde düzenleyerek yürürlüğe sokmaktır.

4-Ülkemiz İçin Önem Taşıyor

İnternet medyası-Dijital medya giderek gelişiyor ve adeta kabına sığmıyor.Bu durum sık sık dile getirilmekle birlikte demokrasiyle yönetildiği düşünülen bir ülkeye yakışmayan eksikliklerden biri olduğunu da burada belirtmek gerekiyor. Dijital medya da yaşanan ve her geçen gün daha da artan haber kirliliğini ortadan kaldırmanın; aynı şekilde iyiden iyiye kronikleşen, algı yaratarak kamuoyunu yönlendirme hastalığını yok etmenin tek yolunun, basın yasasındaki çağdaş bir düzenlemeden geçtiği gerçeğini, BGYC olarak bir kez daha hatırlatıyoruz.

5-Mesleki İçerikli Projeler Üretilmeli

-Türkiye’deki meslek örgütlerimizle ortak projeler geliştirilmesi ve o meslektaşlarımızla yakın ilişkiler geliştirerek birlikte etkinlikler düzenlenmesi karşılıklı yararlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu konuda gerekli çalışmalar BGYC tarafından başlatılmış olup, mesleğimiz adına gelişmeye katkı koyucu, karşılıklı mesleki ve kültürel etkinlikler için projeler üretilmesi kararlaştırılmıştır. Bu konuda BGYC proje üretme birimindeki arkadaşlara görev verilmiştir.

-Son olarak Sonuç bildirgemizde şu hususu da vurgulamak istiyoruz. Türkiye’de yerel medyanın ciddi sorunları vardır. Ama sorunlarımız kadar, ülkemize, milletimize ve mesleğimizin onuru ve etik değerlerimize karşı sorumluluklarımızın da olduğunun bilincindeyiz.  Bu açıdan yerel medyanın içinde yer alan bir STK olarak tüm yayın etkinliklerimizi Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekası ve ülkemizin daha güçlü olması konusunda üzerimizdeki sorumlulukla sürdürme kararlılığımızı kamuoyumuzun bir kere daha bilgisine saygı ile sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu