Gündem

BİK GİBİ ZOR GÜN DOSTU LAZIM

Covid-19 Pandemisi ile 79 gündür ülke olarak verdiğimiz mücadelede, hem çalışan, hem de işveren açısından yaşanan ekonomik sorunların aşılması adına, Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda hazırlanarak verilen destek paketleri, bu zor sürecin atlatılmasında büyük fayda sağlayarak adeta zor gün dostu görevini yerine getirdi.

Zor gün dostu olduğunu gösteren kurumların en başında, aldığı tedbirlerle Yerel yayın yapan Anadolu Gazetelerine destek sağlayan Basın İlan Kurumu geliyor. Gerek ekonomik, gerekse fiziki koşullar itibari ile oldukça zor koşullarda yayın yapan Gazete ve gazetecilere dair Kurumun sağladığı destekler, Basın Özgürlüğüne de katkı sağladı.

Ekonomik hayatı etkileyecek kısıtlamaların açıklandığı an itibari ile öngörülü bir davranış sergileyen Basın İlan Kurumu (BİK), küresel olarak savaş verilen Covid-19 salgını dolayısıyla özellikle yerel basının bu süreçten en az hasarla çıkması için müthiş bir refleks gösterip, öngörülü davranarak en hızlı ve etkili önlem alan kurumların başında geldi.

Ortak Manşet ile Farkındalık Yarattı

Basın İlan Kurumunun, ülkede ki tüm yerel gazetelerin aynı anda EVDE KAL mesajını içeren manşetlerle çıkmasına dair gazeteler ile birlikte çalışması ve Covid-19 ile ilgili toplumsal duyarlılık oluşturma projesi de, bu konuda hazırlanan en iyi sosyal projelerden biri olarak tarihe kayıt düştü.

Hızlı Refleks Kilidi Engelledi

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran’ın, koşulları zorlayarak, zor gün dostu olmak adına gösterdiği bu öngörü ve hızlı refleks, ülkemizin Basın Özgürlüğünde can damarı ve sigortası olan ve toplamda ulusal düzeyde yayın yapan gazetelerden daha fazla kitleye ulaşan yerel gazetelerin kapılarına kilit vurma tehlikesine de engel oldu.

Kısa Çalışma Ödeneği Desteği

Kurumun hiçbir zaman gevşetilmeyen asgari kadro şartı, bu zor süreçte ilk defa gevşetilerek, gazetelerin kadrosunda görev yapan fikir işçilerine dair, ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ başvurusuna yol açılması, birçok gazeteye can suyu oldu. İŞKUR’un, yapılan başvuruları onaylaması şartı ile kurumsallaştırılan bu destek aynı zamanda çok sayıda gazetecinin de iş kaybına engellemiş oldu.

‘Dönüşümlü Olarak Yayın’ İmkânı

Basın İlan Kurumu’nun sürece dair aldığı tedbirlerde, bu zor süreçte gazetelerin baskı giderlerinde tasarruf oluşturmayı mümkün kılan, ‘Dönüşümlü olarak yayın’ imkanı, kurumdan kredi kullanan gazete çalışanlarının taksitlerinin 3 ay süre ile ertelenmesi ve mahsup uygulamasına ara verilmesi, hem gazete hem de gazete çalışanlarının süreci daha rahat atlatmasına katkı sağlayan diğer destekler oldu.

Semra Aman Akyürek 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu